De vierde editie van CityProms zit erop. Het grootste festival voor klassieke muziek van Noord-Nederland trok afgelopen weekend ruim 13.500 bezoekers naar de Leeuwarder binnenstad. De organisatie kijkt terug op een succesvol festivalweekend voorafgegaan door een prachtige tour door de provincie.

Sjoerd Feitsma, Leeuwarder wethouder van cultuur opende CityProms afgelopen vrijdagavond. Het openingsconcert was een bijzondere cross-over van het Noord Nederlands Orkest met Ellen ten Damme en de dansers van Duende. Dit werd gevolgd door slagwerkgroep Circle Percussion. “Het Oldehoofsterkerkhof stond vol”, zegt festivaldirecteur Margot Hoiting. “Ellen ten Damme is ook echt een wereldster. Ze krijgt het voor elkaar om het publiek de aria uit de koningin van de nacht (Mozart) te laten zingen. Dat vind ik klasse!”

Drie dagen stond de binnenstad van Leeuwarden in het teken van CityProms. Er waren concerten, lezingen, kindervoorstellingen en dansoptredens op het Oldehoofsterkerkhof, in de Prinsentuin, in het Natuurmuseum Fryslân en in het Stadhouderlijk hof.

Het thema van CityProms 2014 was dans. Eén van de hoogtepunten was dan ook de beladen choreografie rondom het thema pesten van de Leeuwarder dansgroep Dance Company 058. Margot Hoiting: “Die hakte er bij iedereen in. Mooie muziek, een heel universeel thema en erg goed en ontroerend uitgebeeld.” Enkele andere hoogtepunten waren de educatieve kindervoorstelling Noottocht waarbij kinderen leren luisteren naar de instrumenten. Brandweer Fryslân sloot CityProms 2014 af door met de sirenes van hun wagens een stuk van Henri Brant ten gehore te brengen. Dit onder leiding van dirigent Theo Brouwer.

Volgend jaar is de vijfde editie van CityProms. Het grootste festival voor klassieke muziek in Noord-Nederland vindt plaats op 26, 26 en 28 juni 2015. De organisatie bekijkt de mogelijkheden om het festival te verplaatsen vanaf het Oldehoofsterkerkhof naar het Wilhelminaplein (Zaailand).
www.cityproms.nl

Foto: Jelle Zijlstra