Het is een zeldzaamheid in het leven van een Cambuur-supporter; een competitiewedstrijd spelen zonder ook maar enige vorm van druk en stress. Vanavond was dat wel het geval voor de kersverse kampioen van de Keuken Kampioen Divisie tegen notabene de eerste achtervolger op de ranglijst en de wapenbroeder in de strijd voor rechtvaardigheid nu ongeveer een jaar geleden: De Graafschap. De Doetinchemmers hebben nog alles om voor te strijden en staan met een marge van zes punten op Go Ahead Eagles en Almere op de drempel van de Eredivisie.

Op basis van het eerste kwartier zou je echter denken dat dit precies andersom was, want SC Cambuur speelde met veel drive en energie en dat beviel de eindelijk weer aanwezige supporters uitstekend. Die waren sowieso goedgeluimd, want het was genieten bij opkomst van de spelers. Niet alleen vanwege de respectvolle erehaag bij opkomst, maar vooral van de geweldige sfeeractie van het KVC Sfeerteam. ‘Forever trust in who we are and nothing else matters’ viel er te lezen op een megadoek voor de Oost-tribune en dat in combinatie met muziek en veel, heel veel vuurwerk zorgde voor een fenomenale entree van de geel-blauwen.

Het was voor SC Cambuur meteen het hoogtepunt van de eerste helft, want ondanks een gigantisch veldoverwicht kwam het niet verder dan wat mogelijkheden en kansen op kansen. Al mocht Mühren vlak voor rust nog wel aanleggen vanaf de rand van de zestien, maar De Boer kon redding brengen.

Zijn collega aan de andere kant van het veld lukte dat na ruim een half uur spelen niet, toen De Graafschap een corner mocht nemen die werd doorgekopt door Van de Pavert. Zijn inzet kwam ongelukkig tegen de rug van Michael Breij en daardoor was doelman Stevens kansloos: 0-1.

Met een dubbele wissel probeerden De Jong en de zijnen het tij te keren en dat lukte ook na een uur spelen. Met een aantal fraaie combinaties sneden de geel-blauwen door de defensie van de Superboeren en het was invaller Giovanni Korte die de aanval beloonde met een treffer.

In het restant van de wedstrijd had een winnende treffer aan beide kanten kunnen vallen, maar het zou bij twee treffers blijven en daarmee werd de buit verdeeld vanavond in Leeuwarden. Een eindstand die recht deed aan de kansenverhouding en het feest in Leeuwarden niet minder maakte. Het Gouden Schild voor de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie werd na afloop namelijk uitgereikt en dat zorgde opnieuw voor een klein feestje in en om het stadion. Of beter, zoals de supporters het zingen; oh wat is het toch fijn, om voor Cambuur te zijn.

Nog twee keer komen de kampioenen in actie in dit nu al unieke seizoen. Volgende week vrijdag wordt er eerst een bezoek gebracht aan De Krommedijk in Dordrecht en de woensdag daaropvolgend is NAC Breda de laatste tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Bangura; Hoedemakers, Breij, Oratmangoen; Doodeman, Mühren en Kallon

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Schuurman, Lieftink, Verbeek; Van Mieghem en Opoku

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Supporters aanwezig: 2.400

Scoreverloop:
31’ 0-1, Breij (eigen doelpunt)
61’ 1-1, Korte

Gele kaarten: Verbeek en Opoku (De Graafschap), Schouten en Bangura