Op 24 april is het precies één jaar geleden dat men in Zeist besloot om niet op sportieve, maar enkel juridische gronden af te rekenen in het door corona vroegtijdig beëindigde seizoen en daarmee tekende het voor misschien wel de zwartste bladzijde uit de clubhistorie van SC Cambuur. Hoe anders is dat vandaag en hoe ongelofelijk knap is het vooral dat nagenoeg dezelfde spelers en trainers het voor elkaar hebben gebokst om SC Cambuur opnieuw naar de drempel van die zo begeerde Eredivisie te brengen. Vanavond kon dat nog niet officieel worden bereikt, maar wel officieus en met het onwaarschijnlijke doelsaldo (+66) van de geel-blauwen is dat eigenlijk net zo goed.

Dat moest er echter wel eerst gewonnen worden van Helmond Sport en dat leek op voorhand misschien een invuloefening, in de praktijk is het dat nooit in de Keuken Kampioen Divisie. Ook niet in de laatste plaats omdat Helmond Sport in een sterke fase zit waarin het gewoon nog volop meedoet in de vierde periode. De ploeg van trainer Wil Boessen (een oude bekende van Henk de Jong, die ooit nog met hem op de cursus zat) is bovendien niet te benauwd om zelf ook te voetballen en dat leverde een vermakelijke wedstrijd op.

Een wedstrijd waarin Henk de Jong overigens precies dezelfde elf mannen de wei instuurde als vorige week en die hadden het -zeker in de beginfase- lastig met de bezoekers uit Helmond. De eerste grote kans was nog wel voor SC Cambuur (vrije schietkans voor Mühren na een blunder in de opbouw), het eerste doelpunt viel tot verrassing van vrijwel iedereen aan de andere kant. Het was Jelle Goselink die attent reageerde na een goede redding van Stevens, die vervolgens kansloos was bij de rebound.

Een makkelijke voetbalavond zou het dan ook niet worden voor de koploper, maar de geel-blauwen lieten nog voor de rust wel even zien waarom het nu al bijna twee jaar de te kloppen ploeg is in de Keuken Kampioen Divisie. Eerst vond Robert Mühren in drie instanties het net nadat hij door Mees Hoedemakers alleen op de Helmondse doelman werd afgestuurd en vlak voor de theepauze schoot Issa Kallon de 2-1 tegen de touwen. Daar kwam wat fortuin bij kijken, maar de inzet van Kallon was piekfijn in de lange hoek en onhoudbaar voor Van Gassel.

Orde op zaken en de voorsprong na rust naar veilige haven loodsen was het devies. Dat leek even mis te gaan toen Loukili van dichtbij mocht aanleggen, maar hij schoot hoog over en daarmee was de uitgelezen kans voor Helmond Sport om terug te komen in de wedstrijd verkeken. Helemaal toen even later Issa Kallon onreglementair werd gevloerd in zestien en als topschutter Robert Mühren dan gaat aanleggen vanaf de stip weet je het eigenlijk al: kassa.

Het zou uiteindelijk zelfs nog 4-1 worden door een eigen doelpunt van Van Hoorenbeeck en die schoot zichzelf daarmee in de boeken, want dat was de honderdste! treffer van dit seizoen voor SC Cambuur. Een ongekend aantal en het recordaantal doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie in deze eeuw gaat dan ook zeer waarschijnlijk worden verbroken. Maar nog veel belangrijker dan dat is dat SC Cambuur terug is waar het hoort en volgend seizoen weer uit gaat komen in de Eredivisie. Wat een unieke prestatie van een uniek team.

Volgende week kan het opnieuw een mooie geel-blauwe week worden waarin op zijn minst promotie officieel kan worden en misschien zelfs wel een kampioensschaal in ontvangst mag worden genomen. Maar dat is voor de toekomst, nu eerst volop genieten van deze unieke prestatie.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Bangura (81’ Sambissa); Hoedemakers, Breij (78’ Jacobs), Oratmangoen (71’ Ter Heide); Antonia (71’ Doodeman), Mühren en Kallon (78’ Korte)

Opstelling Helmond Sport: Van Gassel (C); Reith, Joppen, Van Hoorenbeeck, Van der Sluys; Vereijken, de Bie, Duijvestijn; Van Keilegom, Goselink (78’ Thomassen) en Loukili (71’ Bastiaans)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Scoreverloop:
’25 0-1, Goselink
29’ 1-1, Mühren
45’ 2-1, Kallon
51’ 3-1, Mühren (penalty)
70’ 4-1, Van Hoorenbeeck (eigen doelpunt)Gele kaarten: Reith (Helmond Sport), Oratmangoen en Hoedemakers