Politieberichten van donderdag 11 oktober 08.00 uur tot 12 oktober 08.00 uur.

Airbags gestolen

ROTTEVALLE- De politie onderzoekt drie auto-inbraken die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvonden in de Buorren en in de Master Keuningwei. Uit de auto’s werden airbags gestolen. De eigenaren deden aangifte.

Drie aanhoudingen in onderzoek naar grote brand

DRACHTEN – De politie heeft donderdagochtend een meisje van 15 jaar en een jongen van 14 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het stichtten van een brand. Donderdagmiddag werd een derde verdachte aangehouden. Dit was een 17-jarige inwoner van Drachten.

Op zaterdag 15 september 2012 brak een grote brand uit in een leegstaand bedrijfspand aan de Zuiderdwarsvaart. Ondanks de inzet vele hulpverleners kon niet worden voorkomen dat het gehele pand verloren ging. Al snel werd duidelijk dat de brand was aangestoken. Reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. Daarbij werd gesproken met diverse getuigen en andere betrokkenen, ook werd forensisch sporenonderzoek verricht. De drie verdachten zijn na verhoor heengezonden.Het onderzoek is nog niet afgerond en de politie sluit daarom meer aanhoudingen niet uit.

Geld door phishing van bankrekening

DRACHTEN- De politie heeft woensdag een aangifte opgenomen van phishing. Een 72-jarige inwoonster van Drachten kreeg tijdens het internet bankieren een foutmelding en werd verzocht om opnieuw in te loggen. Nadat zij dit had gedaan werd er geld van haar bankrekening weggenomen. Het slachtoffer deed aangifte. De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd. Soms wordt er door een zogenaamde bankmedewerker telefonisch gevraagd om in te loggen in verband met technische problemen. De bank vraagt u NOOIT om in te loggen.

Asbest vrij bij brand

BOZUM- De brandweerkorpsen van Sneek, Mantgum en Littenseradeel hebben donderdagavond rond 20.30 uur een brand geblust aan de Havens. Bij de brand kwam asbest vrij

De brand ontstond door nog onbekende oorzaak in een loods aan de Havens waar ook een drietal auto’s stonden geparkeerd. De rook, met daarin asbest, verspreidde zich over een gedeelte van dorp. De politie waarschuwde de bewoners om ramen en deuren gesloten te houden en sloot het gebied en de doorgaande weg af. Rond 22.30 uur werd het sein brandmeester gegeven. De bewoners van de Pôlle, de Havens, Triensjebuorren, Oerd en Blauwkeesje moesten hun woning verlaten. Zij werden in het dorpcafé opgevangen. Sommige bewoners bleven in hun woning en brachten daar de nacht door. Zij werden door de gemeente geïnformeerd door een brief met hierin informatie over de nazorg. Ook de andere dorpsbewoners kregen een informatief brief in de brievenbus. De gemeente Littenseradiel zorgde voor opvang voor de evacués. Vrijdagmorgen worden de resterende bewoners tussen 07.00 uur en 09.00 uur verzocht hun woning te verlaten. Een erkend asbestverwerkingsbedrijf zal het asbest verwijderen.Deze schoonmaakactie zal ongeveer 24 uur in beslag nemen. Ook de basisschool en peuterspeelzaal zijn vrijdag gesloten zijn. De bewoners worden bij familie of door gemeente Littenseradiel ergens ondergebracht. De dienst forensische opsporing van politie Fryslân doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Verkeerscontrole
DONGERADIEL – De politie heet donderdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur op een aantal locaties in de gemeente verkeerscontrole gehouden. Dit waren op de Lauwersseewei in Dokkum en Murmerwoudsterweg in Zwaagwesteinde. Er zijn totaal 60 voertuigen gecontroleerd. 10 bestuurders kregen een proces-verbaal voor o.a. het rijden zonder geldig rijbewijs, geen verlichting of het rijden zonder een geldige verzekering.

Snelheidscontrole
Tytsjerksteradiel – De politie heeft donderdag op de Kloosterlaan in Burgum en op de J, Wiersmawei in Jistrum snelheid controles gehouden. Op de Kloosterlaan passerden 539 bestuurders de controle. 74 bestuurders reden te hard en kregen een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was 76 kilometer waar 50 kilometer toe is gestaan. Op de J. Wiersmawei passeerden 189 bestuurders de controle. 21 voertuigen reden te hard en kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid was 75 kilometer.

Bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag rond 23.00 uur een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor bedreiging en verstoring van de openbare orde. De 24-jarige die onderinvloed was, bedreigde op de Schieringerweg bewoners en sloeg op ramen. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en beledigde de agenten. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man van ladder gevallen
OOSTERSTREEK – De politie heeft donderdag rond 17.30 uur geassisteerd bij een ongeval waarbij een 70-jarige inwoner van Oosterstreek gewond was geraakt. De 70-jarige stond op een ladder om zonwering te bevestigen. Vervolgens is het slachtoffer met de ladder omgevallen en buiten bewustzijn geraakt. De 70-jarige, die inmiddels weer bij kennis was gekomen, is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraak bedrijf
WOUTERSWOUDE – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak bij een bedrijf aan de Broekloane. Donderdag rond middernacht werden inbrekers overlopen die op het terrein van dit bedrijf goederen probeerden te stelen. Het terrein is afgezet en met behulp van en politiehond is er naar de inbrekers gezocht. Onderzoek wees uit dat deze via een kapot gemaakt hek weg waren gevlucht. Op de Sytsemawei in Driesum werden schoenen een kleding aangetroffen. Deze goederen waren nat en vermoedelijk door de daders uitgetrokken. Met meerdere politie eenheden is er naar de inbrekers gezocht maar zij werden niet aangetroffen.

Auto over de kop
DRACHTEN – De politie heeft donderdag rond 23.00 uur geassisteerd bij een ernstig ongeval op de Waldwei. Hierbij raakten een 33-jarige en een 42-jarige, beiden inwoners van Drachten, zwaar gewond. De beide slachters zaten in een auto die van Drachten in de richting van Leeuwarden reed. Door onbekende oorzaak raakte de auto de vangrail en werd gelanceerd. De auto kwam op het dak terecht en vloog over de vangrail. Beide slachtoffers zijn met hoofdletsel naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. Het mobiel medisch team is met de trauma helikopter naar de plaats van het ongeval gevlogen en verleende de eerste hulp. De Waldwei werd in beide richtingen afgesloten voor het verkeer (niet bekend hoelang) en het verkeer is omgeleid. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Beroving bij geldautomaat
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal die donderdag plaats vond bij een geldautomaat aan het Moleneind. Een 50-jarige inwoonster van Drachten pinde geld maar toen ze de bankbiljetten uit de automaat haalde trok een man deze uit haar handen en rende weg.

Signalement dader

– donker getinte man

– lengte ongeveer 1.80 meter

– kort krullend zwart haar

– droeg een lange jas tot over de heupen en een licht gekleurde spijkerbroek

De politie wil graag in contact komen met getuigen van dit voorval of met mensen die de man denken te herkennen. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.