Een achtervolging van mogelijke inbrekers eindigde in de nacht van vrijdag op zaterdag in een zware crash op het Drachtsterplein.

Rond kwart over één ontving de politie een melding van een inbraak in Hempens. Hierbij zou een persoon bedreigd zijn met een vuurwapen en mogelijk gewond zijn geraakt. Twee verdachten gingen er per auto vandoor, de politie ging vervolgens op zoek naar de gevluchte auto.

In de omgeving werd het verdachte voertuig met twee inzittenden gezien door de politie. Na een stopteken konden ze staande gehouden worden, echter gingen ze er vervolgens vandoor en dit leidde tot een achtervolging. Daarbij zijn door de politie schoten gelost.

Op het Drachtsterplein ging het mis, de auto komende vanuit het aquaduct vloog met hoge snelheid door een geluidswal heen, vloog van het plein af en belandde onderaan het talud bij de fietstunnel.

Vier ambulances en de brandweer kwamen met spoed ter plaatse om hulp te verlenen aan de twee inzittenden van de auto.

 De twee slachtoffers waren snel uit de auto bevrijd, ze zijn per ambulance naar het nabijgelegen MCL gebracht. Ze raakten zwaargewond.

De politie sloot een deel van het verkeersplein af voor verkeer en ook de fietstunnels plus fietspad werden afgesloten. De brandweer uit Burgum is ter plaatse gekomen en heeft verlichting geplaatst om de locatie van het ongeval te verlichten voor het onderzoek.

De forensische opsporing verkeer uit een andere regio is ter plaatse gekomen. Deze is een onderzoek gestart bij de woning in Hempens . Ook is er een onderzoek ingesteld naar de mogelijke inbraak, de achtervolging, het schieten door de politie en het ongeval. Omdat er door de politie is geschoten, zal de Rijksrecherche ook onderzoek doen.