De telefonische storing bij de hulpdiensten van maandag duurde enkele uren. Inmiddels is 112 weer bereikbaar. Tijdens de storing waren er in Friesland twee meldingen van blikschade, waaronder een op de Stadionweg in Heerenveen waar meerdere auto’s botsten. Er vielen geen gewonden.

De brandweer moest daarvoor wel uitrukken. Omdat zij via de meldkamer niets doorkregen, was er een speciaal noodnummer actief. Ook werden mensen opgeroepen vooral bij de brandweerkazernes aan te kloppen, in geval van nood. Of de meldingen van blikschade via het noodnummer of bij de kazernes zelf zijn binnengekomen, kon woordvoerster Baukje de Wal van de Veiligheidsregio niet zeggen.
De beroepsbrandweer van Friesland is gevestigd in Leeuwarden. De overige kazernes – in totaal zijn het er 65 – verspreid over de provincie worden bemenst door vrijwilligers. Zij werden maandag allemaal via een pager opgeroepen om naar de kazerne te komen. De brandweer wilde namelijk overal snel kunnen uitrijden, in het geval van nood.
Per kazerne vier brandweermannen
,,We weten niet of iedereen ook daadwerkelijk kwam, maar soms hebben ze op maandag ook een oefenavond. Als de storing dan voorbij is, kunnen ze bezig met die oefening”, aldus De Wal. Het belangrijkste was dat er per kazerne vier brandweermannen of -vrouwen aanwezig waren, zodat de brandweerauto kon uitrijden. ,,Het liefst hadden we overal zes mensen.”Tijdens de storing waren er meer agenten op straat, om zichtbaar te zijn. Ook ambulances reden uit voorzorg rondes door de provincie.