Menigeen Cambuur-supporter bewaart het vuistdikke jubileumboek “50 jaar SC Cambuur” in zijn of haar boekenkast. Een hoofdstuk over het kalenderjaar 2020 zou als addendum op dit unieke verzamelwerk meer dan op zijn plaats zijn. Want wat ons het afgelopen jaar is overkomen is bijna niet met een pen te beschrijven. Het mislopen van de zo zeker lijkende en oh zo verdiende promotie naar de Eredivisie, de hartverwarmende supportersacties die hierop volgden, de stadionperikelen en de tot op heden bewonderenswaardige sportieve revanche van Henk de Jong en zijn mannen, zouden ideale ingrediënten zijn voor een goed bekeken Netflix-serie. Maar voordat we straks onder de kerstboom het bijzondere jaar 2020 de revue laten passeren, moest Cambuur vanmiddag dit jaar nog één keer vol aan de bak. En net als een jaar eerder was plaats van handeling het Van Donge & De Roo Stadion in de Rotterdamse wijk Kralingen, waar Excelsior de opponent was. De rood-zwarten verloren de laatste drie competitiewedstrijden, maar bereikten op dinsdagavond wel knap de volgende bekerronde door PEC Zwolle met 2-0 te verslaan. Dat gebeurde aan de hand van een nieuwe speelwijze. Marinus Dijkhuizen, die zijn actieve spelerscarrière in 2008 in Leeuwarden beëindigde, had net als dinsdagavond opnieuw een 5-3-2-formatie uit de hoge hoed getoverd. De geelhemden wisten echter wel raad met deze tactische variant, want ook al ging het vanmiddag niet gemakkelijk, de Leeuwarders wonnen door een vroeg doelpunt van Robert Mühren met 0-1. Door deze zevende competitiezege op rij sloot Cambuur het bewogen jaar verdiend als winterkampioen van de Keuken Kampioen Divisie af.

Nadat na het clublied Ferme jongens, stoere knapen het startsein van scheidsrechter Lindhout had geklonken, begonnen de Leeuwarders met dezelfde elf spelers als in het duel tegen Jong AZ. Dus ook met Issa Kallon, het enige twijfelgeval vooraf. Bij de thuisploeg stonden dezelfde elf spelers aan de aftrap die ook in het bekertreffen met PEC Zwolle op het wedstrijdformulier waren ingevuld. En was opnieuw gekozen voor een vijfmansdefensie. Was de thuisploeg met snelle uitvallen via Joël Zwarts en de IJslandse topscoorder Elías Már Ómarsson in de beginfase van het eerste bedrijf het meest dreigend, uit de eerste de beste serieuze aanval van Cambuur was het meteen raak. Giovanni Korte bediende Robert Mühren die vervolgens fraai de bal in de verre hoek kopte. Een mooie opsteker voor de Leeuwarders die in het restant van de eerste helft via Issa Kallon nog één keer gevaarlijk door kwamen. Maar de inzet van de rappe vleugelaanvaller stuitte op de Rotterdamse goalie Alessandro Damen. Aan de andere kant verlieten de Kralingers ook regelmatig hun verdedigende stellingen, maar de defensie gaf geen krimp, waardoor Cambuur met een 0-1 voorsprong de kleedkamers op zocht.

Zonder personele wijzigingen begonnen beide elftallen aan de laatste helft van 2020. Al vroeg in de tweede helft kreeg Excelsior via Joël Zwarts een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar Sonny Stevens stond als altijd zijn mannetje. Cambuur had over geluk niet te klagen toen vlak daarna een inzet van Reuven Niemeijer via de lat overging. Mees Hoedemakers leek in de 53e minuut de voorsprong te verdubbelen, maar zijn schot van buiten de zestien belandde op de paal. Door het inbrengen van een aantal nieuwe, aanvallende krachten en een meer opportunistische spelwijze van Excelsior werd Cambuur in de slotfase steeds verder teruggedrongen. De Leeuwarders raakten de controle kwijt, maar slaagden er desondanks in om de overwinning over de streep te trekken. Al met al was het vanmiddag een prima teamprestatie met een weer voortreffelijk keepende Sonny Stevens in de hoofdrol.

Na dit treffen op Woudestein gaan spelers en technische staf op verdiend kerstreces. Een winterstop zit er dit jaar niet in, want op zondag 3 januari 2021 moet er alweer worden aangetreden tegen FC Eindhoven. De wedstrijden in het Jan Louwers Stadion zijn traditioneel gezien vaak geen eenvoudige opgaves voor de Leeuwarders. Afgelopen jaargang werd in de Lichtstad de wedstrijd overigens nog wel met 0-3 winnend afgesloten. Een scenario waar Cambuur nu weer voor zou tekenen. Een goede start van het nieuwe jaar zou een welkome opsteker en fraaie boost zijn voor iedereen die bij onze mooie club betrokken is.

Opstelling Excelsior: Alessandro Damen, Abdallah Aberkane (64. Ahmad Mendes Moreira), Siebe Horemans, Sander Fischer, Hervé Matthys, Robin van der Meer (78. Brandon Ormonde-Ottewill), Matts Wiefer, Reuven Niemeijer (78. Stijn Meijer), Thomas Oude Kotte (8. Julian Baas), Elías Már Ómarsson, Joël Zwarts

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, David Sambissa (69. Alex Bangura), Erik Schouten (73. Joris Kramer), Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen, Jamie Jacobs (86. Robin Maulun), Giovanni Korte (69. Jarchinio Antonia), Robert Mühren, Issa Kallon (86. Michael Breij)

Scheidsrechter: de heer A. (Allard) Lindhout

Gele kaarten: Mees Hoedemakers (SC Cambuur), Robin van der Meer, Abdallah Aberkane (Excelsior)

Aantal toeschouwers: 0