Een koude decemberavond met twee klassieke volksclubs aan de aftrap. Dat zijn op voorhand alle ingrediënten voor een heerlijk avondje bekervoetbal in de 2e ronde van de TOTO KNVB-Beker. Kregen de thuis voor de buis kijkende supporters ook daadwerkelijk spektakel voorgeschoteld? Bij vlagen zeker, want beide ploegen durfden het aan om hoog druk te zetten en dat leverde een vermakelijke wedstrijd op waarin Go Ahead Eagles uiteindelijk de meest gelukkige was en met 1-2 won.

Met liefst negen nieuwe gezichten in de basisopstelling van geel-blauw (alleen Stevens en Hoedemakers mochten blijven staan) was de doelstelling van de thuisploeg helder: de nederlaag van eerder dit seizoen wegpoetsen en zorgen dat er zaterdag in één van de balletjes voor de loting voor de achtste finales het wapen van SC Cambuur zit. Dat slaagde helaas niet, al lag dat niet aan de energie, inzet en het aantal gecreëerde kansen van de thuisploeg.

Waar de beginfase nog voor de bezoekers uit Deventer was met twee mogelijkheden voor good old Jacob Mulenga nam SC Cambuur al snel het initiatief over. Antonia mikte met een bekeken schot nog naast het doel van Gorter, maar nam iets minder dan een half uur op de klok liet Ragnar Oratmangoen zien hoe het wel moet. Uit een goede Leeuwarder aanval met eerst Bangura die zijn duel won en Breij met de steekpass, kon Oratmangoen alleen op de goal afstormen en hij bleef ijskoud: 1-0.

De feestvreugde was echter van korte duur, want nog geen vijf minuten later moest ook Sonny Stevens vissen. Luuk Brouwers stond helemaal vrij in de zestienmeter na een afgeslagen aanval en had de hoek voor het uitzoeken. Het werd de rechter en het was meteen weer gelijk.

Hierop volgde een fase waarin het spel op en neer golfde en SC Cambuur voor het meeste gevaar wist te zorgen. Zeker toen eerst Bangura onderuit werd gehaald en later Breij aan zijn gele hemd werd getrokken. Scheidsrechter Ingmar Oostrum wou echter van niks weten en liet het ondanks hevige protesten begaan.

Zonder wisselingen van de wacht was ook het tweede bedrijf boeiend te noemen en vielen er ook nu een aantal prima kansen te noteren voor de thuisclub. Het was alleen dat of het vizier niet op scherp stond, het geluk ontbrak of die dekselse Jay Gorter weer eens katachtig redding bracht.

De bezoekers hadden iets meer geluk en zeker toen na ruim een uur spelen de organisatie in de Leeuwarder defensie even zoek was. Uit een aanval over rechts kwam een teruggetrokken voorzet terecht bij Bradley van Hoeven en die kon gemakkelijk van dichtbij binnentikken: 1-2.

Het was het startschot van een dominante fase van geel-blauw. Het leek alleen wel of die bal er niet meer in mocht vanavond in het Cambuur Stadion. Maarten Pouwels, Giovanni Korte en later de ingevallen Issa Kallon. Alle drie kregen ze uitgelezen mogelijkheden op de gelijkmaker en even zo vaak was het net, net, net niet.

Zo liep SC Cambuur vanavond tegen een zeldzame nederlaag aan en hoeft het zaterdag niet op te blijven voor de loting voor de achtste finales. Zuur, maar geen man overboord. De competitie en de sportieve revanche is het enige dat telt dit seizoen.

Nog één keer komen de mannen van Henk de Jong in actie in dit roerige kalenderjaar. Komende zondag (12.15 uur) is dan zoals vaker in de afgelopen jaren op Woudestein het SBV Excelsior van Marinus Dijkhuizen de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Ter Heide, Nieuwpoort (C), Kramer, Bangura; Hoedemakers (64’ Paulissen), Breij, Maulun; Antonia, Pouwels (64’ Jacobs) en Oratmangoen (33’ Korte)

Opstelling Go Ahead Eagles: Gorter; Lucassen, Beukema (C), Bakker, Kuipers; Idzes, Eyibil (66’ Droste), Brouwers; Eersteling, Mulenga en Van Hoeven

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom

Scoreverloop:
29’ 1-0, Oratmangoen
32’ 1-1, Brouwers
63’ 1-2, Van Hoeven

Gele kaarten: Bangura en Paulissen (SC Cambuur), Brouwers (Go Ahead Eagles)