Op de geboortedag van wijlen Carlo de Leeuw, die op de reünie in 2007 nog werd uitgeroepen tot beste Cambuur-middenvelder aller tijden, mocht SC Cambuur vanmiddag in eigen huis aantreden tegen Jong AZ. Het was het eerste duel in de laatste week voor de winterse onderbreking, waarbij de geel-blauwen nog liefst drie maal in actie komen. Het was dus zaak voor de manschappen van De Jong om goed te beginnen en dat deed het vanmiddag in de eigen voetbaltempel -in ieder geval qua resultaat- wederom: 2-0. Daarmee loopt het opnieuw uit op concurrenten De Graafschap en NAC Breda, die gisteravond niet verder kwamen dan een gelijkspel.

Met Sambissa en Kallon weer terug in de basis (ten koste van Kramer en Breij) begon SC Cambuur zoals je van een koploper mag verwachten. Agressief, vol druk en met een aantal prima aanvallen. Het was eigenlijk niet de vraag of de geelhemden gingen scoren, maar wanneer dat zou gebeuren. Met name Kallon en Mühren hadden zichzelf al vroeg op het scoreformulier kunnen zetten, maar het was telkens nét niet voor de thuisploeg.

Dat was eigenlijk het spelbeeld van het eerste halve uur, waarbij SC Cambuur de bal had, de baas was, maar in de laatste fase niet doortastend en overtuigend genoeg was om het verschil om te zetten in een voorsprong. Tegen het einde van het eerste bedrijf werden de jonge Alkmaarders wat brutaler en moest ook doelman Sonny Stevens zich tot twee keer toe strekken.

Na rust moest er dus wat gebeuren bij geel-blauwen en die boodschap leken Mühren en Korte te hebben begrepen. Laatstgenoemde kreeg zijn voet echter niet goed achter de bal en daarmee was opnieuw een goede kans verkeken.

Dat was na ruim een uur ook het geval toen Jong AZ de bal zomaar weggaf in de opbouw en Giovanni Korte in balbezit kon komen. Hij pakte het cadeau niet uit, maar toen direct daarna Issa Kallon werd gevloerd kon scheidsrechter Martens niet anders dan de bal op de stip leggen.

Als Cambuur-supporter kun je dan al bijna direct beginnen met juichen want het verdict dat volgt is makkelijk te voorspellen: topschutter Robert Mühren gaat achter de bal staan en schiet onberispelijk binnen. Rein de Vries kan vervolgens aan het werk en de 1-0 stand omroepen.

Dat mocht Erelid De Vries in extremis nog een keer doen toen de goed ingevallen Jarchinio Antonia werd gevloerd na een vlijmscherpe counter. Opnieuw een strafschop en opnieuw Robert Mühren ijskoud met het doelpunt. Het zou de beslissing van de wedstrijd zijn en die was zeer welkom, want Jong AZ rammelde nog een aantal keer flink aan de poort in de laatste twintig minuten van de wedstrijd. Zo is het voetbal van SC Cambuur misschien even iets minder sprankelend, het wint wel voor de zesde keer op rij en is daardoor officieus winterkampioen.

De laatste week voor de korte winterstop kun je met recht een drukke week noemen. Aanstaande donderdag staat namelijk alweer het volgende duel op het programma. Dan is in eigen huis Go Ahead Eagles de tegenstander in de 2e ronde van de KNVB-Beker.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt (57’ Ter Heide), Mac-Intosch, Schouten (C), Sambissa; Hoedemakers, Jacobs (85’ Kramer), Paulissen (57’ Maulun); Korte (85’ Antonia), Mühren en Kallon

Opstelling Jong AZ: Bakker; Lathouwers, Jacobs, Gullit, Gemmel; Koopmeiners (C) (79’ Franken), Buurmeester (88’ Berkhout), Goudmijn (46’ Allouch); Baars, Taabouni (46’ Kunst) en De Jong (82’ Margaret)

Scheidsrechter: Richard Martens

Scoreverloop:
62’ 1-0, Mühren (pen.)
90’ 2-0, Mühren (pen.)

Gele kaarten: Hoedemakers (SC Cambuur) en Allouch (Jong AZ)

Rode kaart: Gemmel