Hampie Bakker, je zou het niet zeggen, maar toch inmiddels 78 jaar, heeft zondagmiddag aan boord van de Feanprinses, ergens tussen Earnewâld en Grou de Leeuwarder Pommeranten Pries gekregen. Die prijs wordt toegekend door de historische vereniging Aed Levwerd aan iemand die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden voor de stad. Aanvankelijk zou de prijs tijdens de vergadering van Aed Levwerd in De Koperen Tuin op 2 juni worden uitgereikt, maar op dat moment zat Hampie met zijn vrouw in Portugal, een door de IJslandse aswolk uitgestelde vakantie. Ook nu kwam er een kink in de kabel. Terwijl iedereen zich had verzameld bij de Froskepôle, want daar zou de bestelde boot aanmeren, bleek dat het gezelschap per auto moest verkassen naar Earnewâld. De boot, die was gecharterd, was met een defecte motor ergens in de buurt van de Fonejachtbrug voor anker gegaan. Geen probleem, iedereen toonde begrip.

De jury bestaande uit Pieter de Groot, Gryt van Duinen en Tom Sandijck vond dat Hampie Bakker de prijs meer dan toekwam. Hij is dé voetballegende van Leeuwarden, hij speelde als enige alle tien seizoenen voor de voorganger van SC Cambuur, VV Leeuwarden, in het betaalde voetbal. Schaars betaalde voetbal, want voor een overwinning kreeg je twintig gulden, voor een gelijkspel een tientje en bij verlies en trainingsbezoek vijf gulden.

Hampie Bakker leerde het voetballen op straat onder de rook van het Cambuurstadion. Daar kwamen destijds alle prominente Leeuwarder voetballers vandaan. Op zijn zeventiende debuteerde hij in het eerste van Leeuwarden. Hij zou daar twintig jaar in spelen. De behendige junior viel al snel op door zijn rushes langs de lijn. Hij begon als buitenspeler, op links dan wel op rechts, dat maakte hem weinig uit. Later verkaste hij naar de achterhoede, was daar back en vooral stopperspil. Hij was gedreven en schuwde het duel allerminst.

Toen vv Leeuwarden in 1964 SC Cambuur werd kreeg hij tot zijn verbazing geen contract. De toenmalige voorzitter en vooraanstaande politicus Anne Vondeling vond dat je met zo’n robuuste verdediger wel eens grote sponsoren zou kunnen afschrikken……Geen nood Hampie ging met VV Leeuwarden naar de vierde klasse en werd daar keer op keer kampioen. Na zijn actieve loopbaan werd hij bestuurslid van de club. Hij legde zich vooral toe op het ontdekken en ontwikkelen van jong talent. Later werd hij ook bij Cambuur een tijdlang bestuurslid en is hij er tot op heden vrijwilliger. Bakker is nog steeds een icoon van SC Cambuur. Hij treedt op als gastheer, ontvangt in die functie bezoekende verenigingen en arbitrale kwartetten en leidt met Anno Gersjes mensen rond in het stadion.

De Pommeranten Pries, Bakker werd in 1966 al onderscheiden met de zilveren medaille van de gemeente Leeuwarden, bestaat uit een oorkonde en een gouden speld met daarin de afbeelding van de gevelsteen van Aed Levwerd. ‘Hest ut folgens my hartstikke ferdiend’, zei Anton Dalstra de voorzitter van de historische vereniging. Daar was iedereen het over eens.

SC Cambuur werd vertegenwoordigd door Jan Bruin, die daags tevoren nog had meegedaan aan het eerste toernooi van oud-profspelers van de noordelijke clubs: SC Cambuur, SC Heerenveen, Veendam, FC Groningen en FC Emmen Hij had zich daar verbaasd over de conditie en balvaardigheid van zeventig-plusser Kees Hiemstra.