Acht aanhoudingen na onrustige nacht in Leeuwarden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het centrum van Leeuwarden vijf mannen uit Leeuwarden (17, 18, 19, 20 en 21 jaar), een 22-jarige man uit Cornjum, een 23-jarige man uit Beetgum en een 40-jarige man uit Nieuwegein aangehouden op verdenking van onder andere mishandeling, openlijke geweldpleging en belediging.

 

Rond 2.00 uur ontstond rond het Ruiterkwartier een grimmige sfeer waarbij groepen jongeren zich tegen iedereen leken te richten. Politie en andere hulpverleners werden uitgedaagd en er ontstonden meerdere vechtpartijtjes. Bij het aanhouden van de ergste raddraaiers werden agenten belaagd door de groep eromheen. In sommige gevallen moest geweld gebruikt worden om de verdachten aan te houden en naar het bureau over te brengen. Rond zes uur werd het weer rustig in de stad. Tijdens de nacht hebben omstanders en politie veel beeldmateriaal van de raddraaiers gemaakt. Dit zal in het onderzoek dat volgt grondig geanalyseerd worden. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

 

Getuigen mishandeling gezocht

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een zware mishandeling die zondagmorgen rond 6.00 uur op de Voorstreek plaatsgevonden heeft. Tijdens een vechtpartij waar meerdere mensen bij betrokken waren, raakte een 21-jarige man uit Schwanewede (DL) gewond. Hij werd door een onbekend man tegen de grond geslagen en meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt. Daarna ging de dader er vandoor. Gealarmeerde agenten doorzochten de omgeving en een Burgernetactie werd opgezet, maar de dader werd niet meer aangetroffen. Zijn signalement is:

·        Blanke man

·        Ongeveer 1.85 meter

·        Krachtig postuur

·        Blonk stekelhaar

·        Droeg een zwart haar

Het slachtoffer werd ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze mishandeling. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

 

Buitenboordmotor gestolen

WIJCKEL – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een buitenboordmotor die tussen 20 en 21 september weggenomen werd van een boot die in een sloot aan de Meerenstein lag. Het gaat om een Yamaha F20BEPL met serienummer 6AHK-L1031619. De 57-jarige eigenaar uit Zaandam deed aangifte.

 

Vier mannen aangehouden voor vandalisme

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Surveillerende agenten zagen de mannen van 16, 19, 24 en 26 jaar oud op het Kleizand een fiets in het water gooien, een autospiegel omklappen, wegmarkeringpalen omgooien en bloembakken de weg op schuiven. De vier werden aangehouden en overgebracht naar het bureau waar ze voor nader onderzoek werden ingesloten.

 

Man en vrouw aangehouden na ruzie

GORREDIJK – De politie heeft zaterdagavond in de Formanjestrjitte een 39-jarige man uit Surhuizum en een 23-jarige vrouw uit Gorredijk aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een 42-jarige buurtgenoot was naar de woning van de vrouw gegaan om over overlast te klagen. Hierop ontstond een ruzie waarbij klappen vielen. De man ging terug naar zijn woning. Niet veel later werden een aantal ramen van zijn woning door de vrouw vernield. Haar 39-jarige vriend drong de woning binnen en probeerde de man te slaan en vernielde nog een raam. De inmiddels gealarmeerde politie hield de 39-jarige man aan en bracht hem over naar het bureau. De vrouw werd in haar woning aangehouden en naar het bureau overgebracht. Zowel de 42-jarige man, als de vrouw deed aangifte.

 

Man gewond na ongeval

AKKRUM – De politie heeft zaterdagmiddag op de Alde Rykswei een ongeval afgehandeld waarbij een 44-jarige man uit Nes (Boarnsterhim) gewond raakte. De man raakte bij een inhaal manoeuvre in de slip, waarna hij tegen een boom terecht kwam. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Na onderzoek mocht hij het ziekenhuis weer verlaten. De auto raakte total loss.

 

Man met drugs aangehouden

DAMWOUDE – De politie heeft zaterdagmiddag op de Badhuswei een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit harddrugs. Tijdens een fouillering bij de entree bij een houseparty werd bij de man GHB gevonden. Hierop werd de politie gealarmeerd die hem aanhield en overbracht naar het bureau. Bij fouillering op het bureau werd ook nog speed gevonden. De drugs werden in beslag genomen en de man voor nader onderzoek ingesloten.

 

Twee mannen aangehouden voor baldadigheid

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21- en een 29-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van vandalisme/baldadigheid. Een 65-jarige man werd wakker van lawaai, keek uit zijn raam en zag de twee mannen met tuinkabouters gooien. Hij belde onmiddellijk de politie. Toen agenten richting de woning van de man in de Birgaarderstraatweg reden, zagen ze de twee verdachten de rotonde oversteken. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mochten de mannen het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

 

Snorfietser aangehouden

SNEEK – De politie heeft zaterdag aan het einde van de middag op de IJlsterkade een 37-jarige snorfietser uit Sneek aangehouden. De man kreeg een stopteken omdat hij zonder kentekenplaat reed. Hij bleek geen rijbewijs meer te hebben, had geen kentekenpapieren en geen verzekering. Op het bureau blies de man 430 ug/l en bleek hij nog een straf van 14 dagen open te hebben staan. Hierop werd hij ingesloten.

 

Rijbewijs ingevorderd

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 61-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de man op de Archipelweg rijden en gaven hem een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hij blies 680 ugl/. Naast de invordering goed voor een rijverbod van acht uur.

 

Man aangehouden met zwaard en drugs

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmorgen rond 09.45 uur een 42-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit drugs en een zwaard. Surveillerende agenten werden op de Peperstraat aangesproken door een voorbijganger die vertelde dat hij een man gezien had die met een zwaard op zijn rug richting Oosterkade liep. Ter plaatse zagen agenten de man lopen en spraken hem aan. Toen hij het heft van het zwaard beet pakte en dit niet los wilde laten, werd hij tegen een muur gedrukt en geboeid. Hij werd aangehouden en naar het bureau overgebracht. Bij de fouillering werd vermoedelijk heroïne en cocaïne gevonden. De goederen werden in beslag genomen en de man werd voor nader onderzoek ingesloten.