LEEUWARDEN – Zaterdagochtend werd de wijk Bilgaard opgeschrikt door doedelzakmuziek en brandweersirenes.

De gemeente gaat vanaf maandag vier weken lang alle 2800 huizen langs om te controleren of het gezin een rookmelder in huis heeft. Als men niet een rookmelder heeft, word deze aangeboden door de gemeente. Maar als er wel een rookmelder aanwezig is, maar nog niet is opgehangen of defect is zullen vrijwilligers en jongeren die een maatschappelijke stage lopen zorgen dat er een goedwerkende rookmelder komt in iedere woning.

Zaterdagochtend was de openingsactie. Vanaf de kazerne aan de Ludinga liepen de Graham Lowlanders (doedelzakspelers) onder begeleiding van de burgermeester Ferd Crone en kinderburgemeester van Leeuwarden naar De Jokse om daar als eerste een rookmelder op te hangen.

Maar vooraf bleek er “brand” te zijn in een woning aan De Jokse en ook was er nog een persoon in de woning aanwezig. Een leegstaande woning was vol rook gezet en de brandweer kwam met toeters en bellen aan om de vrouw van het rokerige balkon te halen. Doordat de vrouw een rookmelder in huis had, kon ze tijdig het brandende pand verlaten en wachten tot er hulp kwam. Met de in scene gezette actie wil de brandweer en gemeente iedereen oproepen om een rookmelder te plaatsen in hun woning. Een rookmelder kan levens redden.

na de “reddingsactie” is in de woning ernaast door de burgermeester de eerste rookmelder geplaatst. Vervolgens zijn de brandweer,doedelzakspelers en medewerkers van de gemeente de wijk in gegaan om aandacht aan het project te geven en te flyeren.