Nadat SC Cambuur afgelopen maandag in de inhaalwedstrijd tegen Jong PSV een misschien geflatteerde, maar oh zo fijne overwinning uit het vuur had gesleept, moest het vanavond andermaal laten zien dat het terecht de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie aanvoerde. Dat moest gebeuren tegen Telstar dat op maandagavond ook al een beloftenelftal, in dit geval Jong FC Utrecht, met een miniem verschil had verslagen en tegen de verhoudingen in met de volle buit naar Velsen-Zuid was teruggekeerd. Vergeleken met de barre omstandigheden op het sportcomplex De Herdgang was het weer deze avond in het Rabobank IJmond Stadion in ieder geval stukken beter. Maar zoals onze hoofdtrainer in de voorbeschouwing al verkondigde, “In december zie je altijd gekke uitslagen. Je hebt dan te maken met winterse omstandigheden en de vermoeidheid en blessures beginnen ook een rol te spelen. We moeten zorgen dat we daar goed doorheen komen en het jaar sterk afsluiten.” Daar slaagde Cambuur vanavond boven wel in, want net als afgelopen seizoen werd op Sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid met de Witte Leeuwen afgerekend. Dit ging overigens allesbehalve gemakkelijk. Cambuur kwam in de tweede helft zelfs met 1-0 achter, maar raakte niet in paniek en ging uiteindelijk door doelpunten van Jamie Jacobs en Robert Mühren met een 1-2 overwinning het veld af.Vanuit het motto ‘never change a winning team’ stonden bij Cambuur nagenoeg dezelfde elf spelers aan de aftrap als afgelopen maandag in Eindhoven. Alleen Joris Kramer kwam erin voor linksachter David Sambissa. Bij de thuisploeg ontbrak de twintigjarige Amerikaanse spits Sebastian Soto, die recentelijk nog zijn debuut mocht maken in het door Gregg Berhalter getrainde Team USA. Dit toptalent liep maandagavond tegen een rode kaart aan, waardoor de geslepen spits Glynor Plet zijn opwachting in de basis maakte. Ook kon Andries Jonker geen beroep doen op zijn ervaren aanvoerder Frank Korpershoek. Deze laatste raakte eerder deze week geblesseerd aan zijn enkel en werd vervangen door de Belgische jeugdinternational Siebe Vandermeulen. Is het maken van doelpunten dit seizoen een handelsmerk van de Leeuwarders, in de eerste helft van dit duel waren daar weinig mogelijkheden toe. Cambuur had de bal vaak in bezit, was meestal te vinden op de helft van de tegenstander, maar dit resulteerde niet in noemenswaardige wapenfeiten. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en dat gold ook voor het aantal kansen. Cambuur kreeg op het half uur er één via Jamie Jacobs. Uit een steekpass van Michael Breij stond de aanvallende middenvelder ineens voor doelman Schendelaar, maar helaas mikte hij net naast. Vijf minuten daarna viel aan de andere kant ook de eerste serieuze kans voor de thuisploeg te noteren. Glynor Plet werd gelanceerd, maar zijn schot kon Sonny Stevens niet verontrusten. Daarmee was in de eerste helft de koek op en zochten beide ploegen de kleedkamers met een 0-0 ruststand op.

Nadat beide ploegen na de thee zonder wisselingen op het veld waren teruggekeerd was het al snel raak voor Telstar. Ilias Bronkhorst bezorgde de bal op een presenteerblaadje bij Gyliano van Velzen, die daarna de 1-0 binnen knalde. De Witte Leeuwen konden niet lang van de voorsprong genieten, want enkele minuten later passeerde Jamie Jacobs de van AZ gehuurde doelman Schendelaar. De middenvelder schoot een afvallende bal met zijn linker zuiver binnen. Cambuur had in het vervolg van de wedstrijd veel moeite met de Velsenaren, die een aantal kansen niet wisten te verzilveren. Echter, een opvlieging van Robert Mühren was voldoende om weer drie punten bij te schrijven. De Volendamse scherpschutter volleerde de bal in de 79e minuut heerlijk binnen. Omdat Cambuur de zaakjes achterin prima op orde had, kwam de overwinning daarna voor de geel-blauwen niet meer in gevaar.

Na dit treffen met de Velsenaren wacht volgende week zaterdag in eigen huis Jong AZ. De wedstrijden tegen Jong Ajax en Jong PSV hebben inmiddels duidelijke gemaakt dat het allesbehalve een gemakkelijke opgave is om deze talentvolle elftallen te verslaan. Jong PSV werd nog verslagen, maar tegen Jong Ajax liet de geel-blauwe brigade in de strijd om de titel dure punten liggen. Dat ook Jong AZ niet te onderschatten is, bleek eerder deze week toen het in de Adelaarshorst Go Ahead Eagles met 0-1 versloeg. De Alkmaarse talenten waren eerder dit seizoen met maar liefst 7-3 de baas over De Graafschap. Aan Cambuur dus de taak om aan het eigen Cambuurplein zich niet door Jong AZ te laten verrassen en weer drie punten aan het puntentotaal toe te voegen.

Opstelling Telstar: Jasper Schendelaar, Redouan El Yaakoubi, Benaissa Benamar, Siebe Vandermeulen (85. Rashaan Fernandes), Anass Najah, Sven van Doorm (88. Tom Overtoom), Daniel Adshead (66. Cas Dijkstra), Shayne Pattynama, Ilias Bronkhorst (66. Yaël Liesdek), Glynor Plet, Gyliano van Velzen

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Joris Kramer, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen (65. Robin Maulun), Jamie Jacobs (93. Ragnar Oratmangoen), Giovanni Korte (65. Issa Kallon), Robert Mühren, Michael Breij (75. Jarchinio Antonia)

Scheidsrechter: de heer M. (Marc) Nagtegaal

Gele kaarten: –

Aantal toeschouwers: 0