HINDELOOPEN – Na een ‘strenge’ vorstperiode kon er op dinsdag 21 december 2010 eindelijk het Fries Kampioenschap Marathonschaatsen worden gehouden.

Dit vond plaats op het IJsselmeer naast de Westerdijk. De organisatie van de marathon lag in handen van de IJslcub Hindeloopen. Er kon worden gestart in de masters, dames en heren, maar met één voorwaarde: de deelnemers moesten in Friesland wonen. De ronde op het IJsselmeer was 1 km lang en het ijs was prima.

De masters gingen om 12.00 uur van start voor 50 minuten en 2 ronden met 41 deelnemers.  Na enkele ronden ontstond er al een kopgroep van 5 man. Vlak voor de finish had de kopgroep -die inmiddels al uit 2 man bestond- het grote peloton al ingehaald. De titel voor bij de masters ging naar Sjouke Hellinga .

Enkele minuten nadat de masters waren gehuldigd gingen de dames van start voor een wedstrijd over 30 minuten en 2 ronden met 26 deelnemers. Als eerste finishte Carla Zielman en Maria Sterk als tweede.

Bij de heren stonden 23 deelnemers aan de start voor een race over het IJsselmeer. Tijdens de finish was er een eindsprint van de gebroeders de Vries en Jorrit Bergsma. Jorrit Bergsma won deze en werd zo Fries Kampioen.

Aanstaande donderdag wordt het NK marathonschaatsen verreden bij Wanneperveen.