Op een aantal eikenbomen in Friesland is de eikenprocessierups gesignaleerd. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit hun eitjes. Na een aantal vervellingsstadia zijn ze in juli volgroeid.

Na de derde vervelling tussen half mei en eind juni krijgen deze rupsen de sterk irriterende brandharen. De brandharen dringen met hun weerhaakjes gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Ook dieren met name honden en paarden kunnen klachten krijgen van de brandharen. Na contact met de kleine pijlvormige brandharen (ongeveer 700.000 per rups) kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of luchtwegen. Wat er dan gebeurt lijkt op allergische reactie.

Na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Zo nodig ook de kleren wassen, liefst op 60 graden. Er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen.

Spinselmot

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet hinderlijk voor de mens.

Hoe voorkomt u ongemak?

* Laat rupsen met rust en vermijd elk contact met de nesten en spinsels.
* Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied met eikenprocessierupsen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
* Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan.
* Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups.

Spinselmot Spinselmot
Eikenprocessierups Eikenprocessierups