Forse straffen en ontnemingen in drugszaken

FRYSLAN- De samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de politie om misdaad niet te laten lonen, werpt zijn vruchten in diverse drugsonderzoeken af. De afgelopen maanden hebben in Leeuwarden een aantal van dergelijke onderzoeken plaatsgevonden die inmiddels in afrondende fase zitten. In enkele gevallen zijn verdachten veroordeeld door de rechter. Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden moet zich vrijdag, 21 september, voor de rechter verantwoorden. Hij wordt ervan verdacht in harddrugs te hebben gehandeld. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan openlijke geweldpleging en heling van een gestolen fiets. Er is tegen hem een verzoek tot ontneming van 39.240,- euro gedaan.

 

In de woning van een 24-jarige inwoner van Leeuwarden werd onlangs 20 gram cocaïne een en hoeveelheid pillen, vermoedelijk xtc, aangetroffen. De harddrugs werden in beslag genomen. Ook is een geld bedrag van 15.000 euro, een motorfiets, een auto en een scooter in beslag genomen.

 

In een drugsonderzoek in een woning aan de Jacob Binckestraat  welke in februari plaatsvond, werden een 38 en een 39–jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Zij zijn inmiddels voor hun criminele activiteiten veroordeeld.  De 39-jarige man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden en daarnaast is een ontneming van 45.422,- euro aan hem opgelegd. Ook de sociale dienst vordert nog voor 15 maanden aan onterecht ontvangen uitkeringen en toeslagen van de man terug. De 38-jarige drugsdealer werd veroordeeld tot 18 maanden cel en een ontneming van 51.099,- euro.

 

Een 23-jarige Leeuwarder werd veroordeeld voor het dealen in harddrugs tot een celstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zijn teveel ontvangen uitkering en een bedrag van 1335,- euro voor wederrechtelijk verkregen voordeel terug betalen.

 

Tegen vijf inwoners van Leeuwarden van 22, 23, 27, 30 en 34 jaar is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. Deze vijf verdachten, waaronder vier mannen en een vrouw, worden ervan verdacht van de handel in soft en harddrugs. Zij zullen zich binnenkort ook voor de rechter moeten verantwoorden.

 

Crimineel vermogen afpakken

Misdaad mag niet lonen! Daarom intensiveren de drie noordelijke politiekorpsen en het Openbaar Ministerie haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Met het afgepakte vermogen worden, indien mogelijk, eerst slachtoffers gecompenseerd. Wat overblijft vloeit in de staatskas. Door status(symbolen) af te pakken, laat de politie en het Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont. Het geld dat de drie noordelijke politiekorpsen en het Openbaar Ministerie afpakt kan niet meer gebruikt worden voor het financieren van nieuwe criminele activiteiten. Zo wordt Nederland veiliger.

 

Gereedschappen gestolen bij inbraken schuurtjes

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek naar zeven inbraken in schuurtjes achter de woningen aan de Coehoorn van Scheltingaweg. De inbraken werden in de nacht van dinsdag op woensdag gepleegd. Uit de schuurtjes werden een elektrische fiets, boormachines en ander gereedschap weggenomen. De eigenaren doen aangifte.

Spullen van graf gestolen

SNEEK- De politie onderzoekt de diefstal van spullen van een graf op een begraafplaats aan de Luitzen Wagenaarstraat. Een 65-jarige inwoner van Sneek ontdekte dat in de nacht van maandag op dinsdag van het graf van zijn zoon een bruine lantaarn, een groene grafvaas van ongeveer 40 centimeter groot met daarin bloemen waren weggenomen. Ook werd een lichtgevende tulp gestolen. Ook werd een bloemstekje gestolen met de tekst: ‘Lots of love’ . De benadeelde man deed aangifte.

 

Slachtoffer van phishing

HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag een aangifte opgenomen van phishing. Een 34-jarige inwoonster van Wolvega werd dinsdagmiddag door een vrouw opgebeld die zich voordeed als een medewerkster van een bank. Zij moest via haar transponder inloggen en haar inloggegevens aan de medewerkster doorgeven. Nadat zij deze had doorgegeven, bleek een bedrag van 3000,- euro van haar bankrekening te zijn verdwenen. Zij deed aangifte. Medewerkers van een bank vragen nooit, op wat van manier dan ook, naar uw inloggegevens.

 

Bromfietser gewond na aanrijding

BUITENPOST- De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding met lestel die rond 08.00 uur plaatsvond op de Kuipersweg afgehandeld. Daarbij raakte een 17-jarige inwoner van Buitenpost licht gewond. Hij werd aangereden door een 49-jarige inwoner van Buitenpost toe deze met zijn auto achterwaarts reed en de bromfietser daarbij over het hoofd zag. Het slachtoffer werd per ambulance over gebracht naar het ziekenhuis.

 

Computers uit school gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt twee inbraken die gepleegd werden bij een school aan de J.H. Knoopstraat. In de nacht van maandag 10 op dinsdag 11 september werd door een raam te forceren een computer weggenomen. In de nacht van dinsdag op woensdag vond een soortgelijke inbraak plaats waarbij opnieuw een computer werd gestolen. Een 43-jarige inwoner van Berlikum deed aangifte.

 

Aanhanger gestolen

HARKEMA – De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen van het merk Aris met kenteken74-VZ-JB. De aanhanger werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen vanaf deBoekweitstrjitte. Achterop de kar staan grote letters A, tevens lagen er 30 stoeptegels in en een kruiwagen vol met zand. Om de aanhanger mee te kunnen nemen, werd het disselslot kapot geknipt. Een 38-jarige inwoner van Harkema deed aangifte.

 

Fietsster gewond na aanrijding

HARLINGEN – De politie heeft woensdagmiddag op deAdmiraal Stellingwerffstraat een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld. Een 14-jarige fietser uit Winkel naderde de kruising. Zijn zicht werd daarbij ontnomen door een geparkeerde bestelbus. Toen de jongen de bestelbus passeerde, kwam hij frontaal in botsing met een59-jarige fietsster uit Harlingen. De twee kwamen te val. De vrouw liep daarbij letsel op aan de knie en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De jongen kwam met de schrik vrij. Agenten schreven een bekeuring uit voor de eigenaar van de bestelbus. Die had zijn voertuig verkeerd geparkeerd, met uiteindelijk een aanrijding tot gevolg.

 

Roemeense winkeldief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond in een winkel aan De Centrale een 42-jarige Roemeen aangehouden voor winkeldiefstal. De man probeerde met behulp van een geprepareerde tas een aantal Ipads te stelen. Hij werd echter betrapt door het personeel toen hij de winkel wilde verlaten. De Roemeen werd overgedragen aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

 

Bromfietser gewond na botsing

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag op de IJlsterkade een aanrijding afgehandeld, waarbij een 32-jarige bromfietser uit Sneek gewond raakte. De man nam vermoedelijk met zijn brommer de binnenbocht en kwam daarbij in botsing met een auto. De 32-jarige kwam ten val en raakte daarbij gewond. Hij werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de bromfietser onder invloed van alcohol verkeerde, werd in het ziekenhuis bij hem een bloedproef afgenomen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

 

Fietsster gewond na aanrijding

HEERENVEEN – De politie heeft woensdag aan het einde van de middag op de Koornbeursweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 19-jarig fietsster uit Heerenveen gewond raakte. De vrouw stak de weg over en zag daarbij vermoedelijk een passerende auto over het hoofd. Een aanrijding was dan ook het gevolg, waarbij de 19-jarige gewond raakte. Het slachtoffer werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

 

Inbraak in woning

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deMolenweg. Woensdag overdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden onder andere een tv en een computer weggenomen. De 75-jarige bewoner deed aangifte.

 

Omstanders houden agressieve winkeldief aan

LEEUWARDEN – Een 28-jarige inwoner van Leeuwarden werd woensdagavond in een supermarkt aan het Cambuurplein betrapt door het personeel toen hij enkele goederen wilde stelen. De man probeerde te vluchten. Hij maakte daarbij gebruik van geweld om aan het personeel te ontkomen. Diverse omstanders grepen in en samen met het personeel wisten ze de agressieve winkeldief onder controle te krijgen. De Leeuwarder werd vervolgens overgedragen aan de politie. Agenten brachten hem naar het politiebureau en daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

 

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

FRANEKER – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 78-jarige automobilist uit Franeker ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De automobilist viel op omdat hij op de A31 70 á 80 kilometer per uur reed en ook nog eens slingerde. Ondanks drie stoptekens bleef de bestuurder doorrijden. Pas bij zijn woonadres stopte de man. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het CBR gaat nu beoordelen of de bestuurder zijn rijbewijs weer terug krijgt. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

 

Mannen aangehouden voor diefstal bij bedrijf

STIENS – De politie heeft woensdagavond laat twee inwoners van Leeuwarden van 25 en 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten zagen op het industrieterrein aan deSeerob een auto vreemd geparkeerd staan. Reden genoeg om even te gaan kijken, zeker gezien het aantal inbraken in Stiens en omgeving de afgelopen periode. De agenten zagen een aantal personen over het terrein van één van de bedrijven lopen. Meerdere agenten kwamen ter plaatse en het bedrijventerrein werd afgesloten. Een agent met zijn hond ging vervolgens zoeken naar de mannen. Al snel ontdekte hij dat bij één van de bedrijven de bliksemafleiders waren verwijderd. Op de Bredyk richting Leeuwarden werden niet veel later door een motoragent de twee Leeuwarders aangetroffen. Eén van hen was in het bezit van de sleutel van de vreemd geparkeerde auto. Beide mannen werden dan ook aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto van de mannen werd in beslag genomen, eveneens voor nader onderzoek.

 

Man aangehouden voor mishandeling partner

NOARDBURGUM – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 60-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn partner. Surveillerende agenten gaven nabij Hurdegaryp een automobiliste een stopteken. De agenten wilden de vrouw vragen om mee te werken aan een alcoholcontrole. Ze zagen dat de automobiliste letsel aan haar gezicht had. Volgens de vrouw was ze onderweg naar het ziekenhuis in Leeuwarden om naar verwondingen te laten kijken. De automobiliste verklaarde tegenover de agenten dat ze eerder die nacht door haar man meerdere keren was geslagen. Aangezien het sterke vermoeden bestond dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze door agenten naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling van haar verwondingen. Daar werd tevens bij haar een bloedproef afgenomen. Ondertussen gingen andere agenten naar de woning van de 60-jarige. De man werd aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het protocol huiselijk geweld zal worden opgestart.

Twitter spreekuur voor DNA-verwantschapsonderzoek
LEEUWARDEN – Vanavond,donderdag 20 september, en maandag 24 september houdt het team dat de moord op Marianne Vaatstra onderzoekt een ‘twitter spreekuur’. Dit spreekuur is speciaal voor alle deelnemers aan het DNA-verwantschapsonderzoek.Op deze manier kan men op een laagdrempelige en eenvoudige manier vragen stellen aan het onderzoeksteam.  Tussen 20.00 uur en 21.00 uur beantwoorden leden van dit team de vragen die via @zaakvaatstra gesteld worden. Tijdens het twitter spreekuur wordt gebruik gemaakt van de hashtag (#)DNAspreekuur