De korte brand in de GGZ-locatie Jelgerhuis in Leeuwarden, had volgens woordvoerster Louwra Weisfelt ,,veel impact op de betrokkenen.” Een 25-jarige man uit Leeuwarden is aangehouden voor brandstichting. GGZ Friesland kan niet bevestigen of de verdachte een patiënt is.

De 12 patiënten van de gesloten afdeling – kliniek A – werden geëvacueerd. De naastgelegen kliniek B (,,er zit wel veel ruimte tussen”) met achttien personen, heeft niets meegekregen van de brand.

De patiënten konden rond elf uur woensdagvond weer terug naar de afdeling. ,,Er was veel respect voor elkaar”, aldus Weisfelt.

Ze kon nog niet zeggen hoe de brand is ontstaan. Wel wist de woordvoerster dat brandjes op kamers van patiënten vaker voorkomen.

Vechtpartij en arrestatie

De hulpdiensten waren massaal aanwezig. De politie kwam ter plaatse na een melding van een vechtpartij, maar het bleek te gaan om het in bedwang houden van een patiënt. ,,Toen de collega’s ter plaatse kwamen, was er ook brand”, zegt politiewoordvoerster Evelien Aangeenbrug.

Personeel van GGZ werd daarna geassisteerd door de politie om de patiënt onder controle te krijgen. De man werd onwel en moest worden gereanimeerd. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht.