Leeuwarden – Koning Willem Alexander was zaterdagmiddag in Leeuwarden voor de onthulling van een mega muurschildering en de uitreiking van de “gouden zweep” bij de harddraverij.

IMG_8424-borderWeken lang zijn L.J. van Tuinen en Roy Scheurder bezig geweest om de prachtige muurschildering op de gevel van restaurant “De Brasserie” te maken. Op de muur is een portret van Maria Louise en haar man stadhouder Johan Willem Friso (voorouders van Willem Alexander) te zien en zijn de portretten erin verwerkt van de huidige 10 regerende vorsten van Europa, waaronder Koning Willem-Alexander.
Zij zijn alle nazaten van Maria Louise. Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed.IMG_8436-border

IMG_8443-borderHet volgende bezoek was het Zaailand waar een harddraverij met Friese paarden werd gehouden en de Koning de felbegeerde “Gouden zweep” aan de winnaar mocht uitreiken. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn voorouders de Koningen Willem I, II en III en de Koninginnen Emma en Wilhelmina.
Willem I reikte in 1823 de allereerste koninklijke Gouden Zweep in Leeuwarden uit.IMG_8507-borderIMG_8462-border