IJLST – Ondanks de vele regenbuien kwamen er zaterdagavond toch vele mensen naar het festivalterrein op de ijsbaan in Ijlst. Bij het festival traden meerdere artiesten op.

Het 2015FESTIVAL is een initiatief van Millenniumnetwerk Fryslân en maakt zich sterk voor het realiseren van de 8 millenniumdoelen. Elk jaar aan het eind van de zomer verandert het ijsbaanterrein van IJlst in een groot podium. Overal bruist het en sprankelt het. Een feest met muziek, met straatartiesten, met spelletjes voor kinderen. En met een boodschap. Het 2015FESTIVAL wil iedereen in Friesland en wijde omgeving op de hoogte brengen van de acht Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

Acht doelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld er in 2015 rechtvaardiger uitziet dan nu. Uitbanning van honger en armoede, bijvoorbeeld, of gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Om die doelen voor het voetlicht te krijgen komt de wereld in september naar IJlst. De programmering van het 2015FESTIVAL is internationaal, en elk jaar staat één van de Millenniumdoelen centraal.

Het Thema

Het thema van 2011 is doel 3: in 2015 hebben mannen en vrouwen gelijke rechten. Dit thema loopt als een rode draad door festivalprogrammering en ook bij de activiteiten wordt steeds een verbinding gemaakt met het thema. Zo nemen de artiesten het thema mee in hun aankondigingen en repertoire. Tijdens de terreinactiviteiten kunnen de bezoekers soms zelf aan den lijve ondervinden hoe het is om speciale (voor)rechten te hebben.

De oplettende bezoeker zal bij bijna alle terreinactiviteiten zelf kunnen ontdekken hoe de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en jongens en meisjes nog kan worden verbeterd.
2015FESTIVAL is een feest met iets extra’s. De opbrengst van het festival komt ten goede aan The Hunger Project, een organisatie die mensen ondersteunt om op eigen kracht een toekomst op te bouwen zonder honger.

Foto’s: Rudy Bouma