… en het kabbelt rustig voort …

Heel langzaam worden de contouren van het Leeuwarder College duidelijk, de poppetjes, de portefeuille verdeling en wie de rekening gaat betalen. Bij de poppetjes verandert er niet zoveel, Marco Florijn, Henk Deinum en Isabelle Diks blijven zitten waar ze zitten en Thea Koster gaat Gerrit Krol opvolgen. Eén wethouder minder, maar met een PvdA burgemeester houdt je de liberalen buiten boord en houdt de PvdA toch nog een meerderheid binnen het College. Afscheid nemen van één wethouder – verkocht als zie ons het goede voorbeeld geven – impliceert automatisch méér ambtenaren in plaats van minder. En die gaan nog aan de knoppen van het navigatiesysteem draaien ook.

De portefeuille verdeling schijnt rond te zijn, alleen heb ik er nog geen vinger op kunnen leggen. Waarschijnlijk blijft GroenLinks zitten met duurzaamheidsdingetjes en cultuur en zal er wel het nodige uitgewisseld zijn met betrekking tot de portefeuille Financiën. Thea Koster (CDA) zal die ongetwijfeld hebben geclaimd, maar ik zou ook niet verbaasd opkijken wanneer de die portefeuille terecht komt bij Marco Florijn. Er is de PvdA uiteraard alles aan gelegen om de centjes te kunnen verdelen onder haar electoraat. We zullen het wel meemaken. Ook hier geldt, wie schrijft die blijft.

Afgelopen woensdag wist wethouder Florijn te melden dat de onderhandelingen zo goed als afgerond waren en lekker op schema liepen. Samengevat gaat het vorige College gewoon door en doet net alsof er geen verkiezingen geweest zijn. Je kunt je rustig afvragen waarom wij in Leeuwarden überhaupt nog verkiezingen houden, meer dan de helft van de kiezers blijft thuis. En al decennia achtereen heeft die helft het gelijk aan haar zijde. Eén keer per vier jaar gaat het circus zogenaamd de wijk in om de kiezer te leren kennen en een roos uit te delen. Het leven gaat niet over rozen, hoogstens over de doornen daarvan. Flauwekul natuurlijk, want verkiezingen worden verloren en gewonnen in Den Haag.

Het is natuurlijk geen toeval dat de redder des vaderlands – Wouter Bos – vlak voor die verkiezingen goed geregisseerd het kabinet opblaast over een no-no onderwerp. Om die actie te vervolgen met het lanceren van een thee drinkende burgemeester. Dat is een al maanden zorgvuldig voorgekookte actie geweest, waarbij het alleen verbazingwekkend is dat de bijlessen Economie voor Job Cohen pas nu worden gegeven. Je moet trouwens ook niet raar opkijken dat Job Cohen na de vierde bijles economie het begint te begrijpen om vervolgens zijn lidmaatschap van de PvdA alsnog op te zeggen.

In Leeuwarden moeten we de volgende periode €20 miljoen harde euri’s op kleed krijgen. Eigenlijk is het nog veel meer omdat een belangrijk deel van de tekorten onder de noemer ‘balanssanering’ weggepoetst zijn. Zo is de waardedaling van het gemeentelijk onroerend goed niet neerwaarts geactiveerd – de panden staan voor een veel te hoog bedrag op de gemeentelijke rekening. Er staat nog voor miljoenen aan te vorderen bijstandsfraude euro’s op de balans, waarvan iedereen weet dat die nooit geïncasseerd zullen gaan worden (dubieuze bijstandsvorderingen). In het bedrijfsleven moet je dat geld gewoon als verloren beschouwen en afboeken, maar voor de gemeente komt dat even beroerd uit. We verstoppen het tekort even in de linker bureaulade van de wethouder Financiën, deurtje dicht en vooral nooit meer naar kijken. Een bezuiniging van €40 gevolgd door een zestal nullen zou de werkelijkheid beter benaderen.

Vol trots sijpelen dan de geluiden door dat de bezuinigingen voor €10 miljoen gevonden zijn en de toko dus kan beginnen met verder gaan, waar ze zijn gebleven. De rioolrechten gaan omhoog. Dat is geen bezuiniging maar een lastenverzwaring, bovendien moeten de opbrengsten van de rioolrechten kostendekkend zijn en niet meer dan dat. Cosmetisch zullen de totale rioolkosten wel stijgen, domweg door het toerekenen van oneigenlijke uitgaven daaraan. Het vegen van de straat voorkomt dat de blaadjes in het putje verdwijnen, dus de kosten van onkruidbestrijding horen opeens bij het riool. Dat soort werk.

De wethouder van cultuur heeft al bevestigd dat Parnas dicht gaat en de wijk in moet – het circus achterna. Prima moet je doen, de gemeente mist de huurbaten en kan direct de waarde van dat pand afwaarderen met circa €2 miljoen. Structureel wordt er niet bezuinigd – eerder het tegendeel – er wordt ingeteerd op de reserves. Voor zover die er nog zijn. Helemaal bont maakte de PvdA het afgelopen woensdag tijdens de commissie. ‘Kunnen we de nog resterende reserve niet cosmetisch afromen, omdat de burger anders nooit bereid is de belastingverhogingen te accepteren’????

In het nieuwe college programma wordt straks nog niet de helft aan bezuinigingen benoemd, de andere helft van dat programma zal wel tot vertrouwelijk worden bestempeld. Of het is er domweg niet eens.

Van de vorige wethouder van Financiën Gerrit Krol werd afgelopen week bejubeld afscheid genomen, Hij liet een erfenis achter in de vorm van een rekening overschot, bovenal ontstaan door vertraging in de uitgaven, projecten die niet of vertraagd ter hand zijn genomen. Een cosmetische plus dus, in Harlingen hebben ze er ooit een wethouder om die reden naar huis gestuurd.

Het belangrijkste wapenfeit van deze wethouder vind ik trouwens het niet meer wippen van de bruggen over het kanaal tijdens de spits. Waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank. De komende wethouder met deze portefeuille – van welke kerk dan ook – is wel opgezadeld met een majeur probleem – in plaats van een majeur project. En tot nog toe kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat iedereen vooral om de hete brei blijft heen hobbelen en zich de komende periode vooral zal bezig houden met het bedrijven van inkomenspolitiek op micro niveau. Wie de rekening daarvan gaat krijgen is daarmee ook wel duidelijk.