LEEUWARDEN – Op het moment woed er een grote brand bij een leegstaand kantoorgebouw van de Belastingdienst aan de Tesselschadestraat.Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend. De brandweer schaalde op naar grote brand, en kwam onder andere met een hoogwerker en groot water transport ter plaatse.
De brandweer adviseert omwonenden om ventilatie uit te zetten en deuren en ramen te sluiten, er komt veel zwarte rook bij de brand vrij. De Tesselschadestraat en enkele omliggende straten zijn momenteel afgesloten voor het verkeer.De brandweer heeft opgeschaald naar grip 2, wat inhoud dat de brand grote invloed heeft op de omliggende omgeving. Er werd een NL Alert uitgestuurd. Bij de brand komt nog steeds veel rook vrij. De ruime omgeving is afgezet. De Verlaatsbrug is opengezet zodat er niemand meer overheen kan.De brand is ontdekt door werklieden van Strukton die bij een pand ernaast aan de slag waren. Zij zagen rook komen uit de luchtbehandelingkast op het dak aan de achterzijde. Op dat moment waren er drie bewoners op de eerste verdieping van het pand aanwezig.Een werknemer van Eurosafe Solutions heeft hen, samen met een vierde bewoner die al wakker was, gewekt en naar buiten gestuurd. De bewoners huurden ruimte van Carex. Het antikraakbedrijf bood hen onmiddellijk vervangende woonruimte aan.