Vlieland verder met nieuwe waarnemend burgemeester

De procedure om te komen tot een Kroonbenoemde burgemeester van Vlieland wordt niet voortgezet. De vertrouwenscommissie en de Commissaris van de Koning John Jorritsma hebben deze conclusie in goed overleg getrokken. Dé kandidaat voor het burgemeesterschap van Vlieland zat er niet bij.  Afgesproken is nu dat er een nieuwe waarnemend burgemeester komt.

Voor het burgemeesterschap van Vlieland hadden zich 39 sollicitanten gemeld. Daaruit heeft de commissaris van de Koning zoals gebruikelijk een selectie van in principe benoembare kandidaten gemaakt en aan de vertrouwenscommissie voorgelegd.

De uit de gemeenteraad samengestelde vertrouwenscommissie – die de complete kandidatenlijst met de commissaris doornam – voerde gesprekken met de geselecteerde sollicitanten. De commissie  kwam tot het oordeel dat ze niet tot een voorstel aan de gemeenteraad voor de vereiste meervoudige voordracht kon komen. De gemeenteraad steunt dat oordeel. In overleg met de heer Jorritsma is vervolgens besloten om de procedure niet voort te zetten.

Ella Schadd blijft tot begin april aan als waarnemend burgemeester van Vlieland. Dan vindt ze het na bijna twee jaar tijd om terug te keren naar de vaste wal. Vandaar dat een nieuwe waarnemer nodig is.

In een later stadium komt dan de vraag aan de orde wanneer de vacature opnieuw wordt opengesteld. De commissaris van de Koning informeert de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.(tekst: provincie Friesland)