De Statenfractie Friese Koers wil dat Commissaris v/d Koning John Jorritsma direct vertrekt naar Den Haag om opheldering te vragen aan de Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld over de Veerdienstprijsexplosie.

Fractievoorzitter Jelle Hiemstra:” Het is ronduit schandalig dat rederij Doeksen de prijzen met honderden procenten heeft verhoogd na de overname van de concurrent EVT begin van dit jaar.

Het blijkt dat een gezin met 1 kind en een kleine auto vorig jaar in totaal 96,88 betaalde voor een retourticket met rederij Doeksen en nu 210,90 euro, een prijsexplosie van maar liefst 220%.

Daarnaast blijkt dat studenten vorig jaar 8 euro betaalden voor een retourticket en nu in 2014 maar liefst 26 euro, een prijsexplosie van 325%.

Ook blijkt het vervoer met een zogenaamde auto-laag met ruim 200% is gestegen van in 2013 70.88 euro naar in 2014 144 euro voor een retourticket met rederij Doeksen.

Toeristen, zoals gezinnen en studenten, schrikken van de enorme hyper prijsstijging en annuleren hun vakantie bij de campinghouders op Terschelling.

Het is maatschappelijk onaanvaardbaar dat rederij Doeksen zich weer gedraagt als een ouderwetse monopolist en misbruik maakt van het alleenrecht van deze veerdienst.

De provincie Fryslân  steekt miljoenen in het toerisme om meer mensen naar onder andere de Waddeneilanden te krijgen en rederij Doeksen verknalt het deels met deze prijsexplosie”, aldus fractievoorzitter Jelle Hiemstra.

Inmiddels heeft Statenfractie Friese Koers schriftelijke vragen gesteld.

 

(tekst: statenfractie Friese Koers)