Na een tumultueuze week die alleen maar verliezers kende stond vanavond het voetbal weer centraal. Beschamende (rand)zaken werden naar de achtergrond teruggedrongen ten faveure van het sportieve. In De Goffert stond het belangrijke duel tegen de Nijmeegse Eendracht Combinatie (N.E.C.) op het programma. Winst in dit duel zou definitief betekenen dat Cambuur zich geen degradatiezorgen meer hoefde te maken, maar ook voor de thuisploeg stond er het nodige op het spel. In Nijmegen ligt namelijk al het gehele seizoen het degradatiespook op de loer. De Nijmegenaren belegden voor dit sleutelduel zelfs een trainingskamp op de Veluwe. Voor de neutrale toeschouwer een wedstrijd met legio interessante ingrediënten. Voor beide teams echter een tweestrijd die vooraf bol stond van de spanning. NEC om afstand te nemen van die hatelijke laatste plaats en Cambuur om zich ook volgend seizoen weer te verzekeren van een plek in de Eredivisie. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wiedemeijer stond op het scorebord 1-1. Door dit resultaat zetten de Leeuwarders weer een stap richting lijfsbehoud en blijven weg van de onderste plekken in de Eredivisie.

Cambuur begon noodgedwongen enigszins gehavend aan de wedstrijd. Het was al bekend dat Lucas Bijker vanwege een schorsing op de tribune moest plaatsnemen, maar ook vlak voor de wedstrijd moest aanvoerder Ramon Leeuwin vanwege een knieblessure verstek laten gaan. Marlon Pereira en Robert van Boxel waren hun vervangers. NEC kwam volgens verwachting furieus uit de startblokken, zette vroeg druk, maar Cambuur leek zich langzamerhand onder de druk uit te voetballen. In de 12e minuut gaf scheidsrechter Wiedemeijer ogenschijnlijk vanuit het ‘niets’ een strafschop, nadat Wout Droste een lichte overtreding in het strafschop beging. Geoffrey Castilllion benutte dit buitenkansje: 1-0. Hoewel de thuisploeg feller aan het duel begon en Cambuur wilde overdonderen, kregen de Leeuwarders in deze fase ook een uitstekende kans om de gelijkmaker te laten aantekenen. Uit een vlijmscherpe pass van Martijn van der Laan dook Paco van Moorsel namelijk alleen op voor doelman Dennis Gentenaar, maar hij treuzelde te lang en schoot voorlangs. Geoffrey Castillion had de wedstrijd in de 37e minuut al in het slot kunnen gooien, maar vlak voor rust kwam dan toch nog de bevrijdende gelijkmaker. De al vroeg in de wedstrijd voor Robert van Boxel ingevallen Mart Dijkstra schoot op de rand van het strafschopgebied een vrije trap schitterend binnen. Zo gingen beide teams na een nerveuze, maar amusante eerste helft met 1-1 rusten.

De tweede helft liet in eerste instantie hetzelfde beeld zien als de eerste helft. NEC probeerde met hoge, lange ballen het elftal van Henk de Jong onder druk te zetten. Aan beide kanten ontstonden hachelijke situaties voor de goal. Na ruim een uur kreeg Elvis Manu de bal enigszins gelukkig mee, maar zijn inzet werd van de doellijn afgehaald. In deze fase van de wedstrijd verdiende Cambuur op voorsprong te komen. In een op een neergaande wedstrijd ontstond steeds meer ruimte, NEC ging achterin één op één spelen en ging nog opportunistischer spelen. Vlak voor tijd sloeg de vlam in de pan, toen Ryan Koolwijk met rood het veld moest verlaten. Even later ontving Marcel Ritzmaier zijn tweede kaart en ook Rens van Eijden – na een gevaarlijke uitval van Cambuur- mocht na zijn tweede gele prent inrukken. In de hectische slotfase werd er niet meer gescoord.

Hopelijk is na deze turbulente week de gifbeker nu definitief leeg en kan Cambuur zich in de resterende wedstrijden definitief veilig gaan spelen.

Over exact een week treft SC Cambuur weer een Gelderse opponent. In het eigen, inmiddels alweer uitverkochte stadion komt namelijk Vitesse, de aartsrivaal van NEC, op bezoek. Het team van Peter Bosz beschikt over enorm veel talent en technisch vermogen, maar presteert na de winterstop beduidend minder. Hoe anders is dit in Leeuwarden, waar onze blauw gele favorieten zeker in de thuiswedstrijden al het gehele seizoen een prima vorm etaleren. Laten we ook weer in deze belangrijke wedstrijd als twaalfde man achter SC Cambuur gaan staan.

Opstelling N.E.C. Nijmegen: Dennis Gentenaar, Marnick Vermijl, Rens van Eijden, Lasse Nielsen (77. Christoph Hemlein), Jeffrey Leiwakabessy, Ryan Koolwijk, Kevin Conboy, Søren Rieks (78. Victor Pálsson), Geoffrey Castillion, Michael Higdon, Alireza Jahanbakhsh (46. Jakob Jantscher)

Opstelling SC Cambuur Leeuwarden: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Robert van Boxel (7. Mart Dijkstra), Martijn van der Laan, Wout Droste, Paco van Moorsel, Mohamed El Makrini, Marcel Ritzmaier, Jody Lukoki, Martijn Barto (61. Bartholomew Ogbeche), Elvis Manu

Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer

Gele kaarten: Geoffrey Castillion, Ryan Koolwijk (NEC), Mohamed El Makrini, Wout Droste (SC Cambuur)

Rode kaarten: Ryan Koolwijk (direct rood), Rens van Eijden (2x geel) (NEC), Marcel RItzmaier (2x geel)

Aantal toeschouwers: 11.250