Bewoners en wijkverenigingen uit Leeuwarden, Sneek, Heerenveen en Drachten zetten zich actief in voor een veiligere buurt. Sinds de start van het project Veilig door de buurt zijn er al elf aanmeldingen voor acties binnen gekomen. Sinds vorige maand kunnen bewoners en verenigingen uit de vier plaatsen gratis activiteiten rondom verkeersveiligheid aanvragen bij www.veiligdoordebuurt.nl. Ze hebben ruim een jaar de tijd om iets in hun wijk te organiseren.

Bewoners en wijkverenigingen kunnen kiezen uit allerlei activiteiten. Denk aan een snelheidsmeting, een remdemonstratie of een crashtest. Zo maken ze mensen bewust van hun verkeersgedrag en maken ze het weer bespreekbaar als de buurman te hard rijdt in de straat. Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) zette het project Veilig door de buurt op. Het uiteindelijke doel is om het aantal ernstige gewonden in de bebouwde kom te verminderen.

Wijkverenigingen actief

Tijdens informatiebijeenkomsten in de vier plaatsen zijn wijk- en buurtverenigingen geïnformeerd over de mogelijkheden van het project. Zij kregen daar affiches en folders mee om te verspreiden in de buurt. De verenigingen kunnen zelf activiteiten organiseren, maar kunnen ook de bewoners in de buurt aansporen om mee te doen. Tot nu toe lijkt het project het meest aan te slaan in Heerenveen waar zes aanmeldingen binnenkwamen. In Leeuwarden zijn dat er vier en in Sneek één. In Drachten heeft zich nog niemand met een concrete aanvraag aangemeld. Wel zijn de verenigingen daar over de actie in gesprek.

Doe mee

Het enige wat bewoners en verenigingen hoeven te doen, is zich aanmelden via de website www.veiligdoordebuurt.nl. Daar kunnen ze kiezen uit de beschikbare activiteiten van Veilig Verkeer Nederland (district Fryslân), Fietsersbond, Responsible Young Drivers en Stichting Bevordering Verkeerseducatie. Groepen die iets willen ondernemen, kunnen tot 1 juni 2013 gebruikmaken van het aanbod.