tekst: persbericht)

Leerschool Permacultuur wil mensen prikkelen minder voedsel te verspillen

Leeuwarden. Hoe kun je mensen op prikkelende wijze inspireren minder voedsel te verspillen?
Deze vraag stond centraal tijdens de officiële start van Stichting Leerschool Permacultuur op 25 januari in De Bres in Leeuwarden. Leerschool Permacultuur wil mensen zelf laten ontdekken hoe leuk het is samen te werken aan het herstellen van onze verbinding met de natuurlijke omgeving. Ruim 30 mensen kwamen af op de uitnodiging met elkaar in gesprek te gaan over verspilling in de voedselproductie en voedselgebruik.

Prikkelend en aantrekkelijk

Voedselverspilling staat ook centraal in het werk ‘Mooi van nature’ van Fooddesigner Katja Gruijters die op uitnodiging van Leerschool Permacultuur de start van de stichting inleidde. Ze maakt internationaal furore met haar originele perspectief op dit serieuze thema met grote zintuiglijke voedselprojecten in binnen- en buitenland. Op verrassende wijze confronteerde Katja Gruijters het publiek met hoe wij voedsel verspillen, maar ook kunnen hergebruiken.
De werkwijze van Katja Gruijters is voor Leerschool Permacultuur een tot de verbeelding sprekend voorbeeld hoe ze een serieus en ingewikkeld thema op prikkelende wijze dichter bij mensen kan brengen.

Eigen verantwoordelijkheid

Een belangrijke waarde van Leerschool Permacultuur is het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Initiatiefneemster Irma Abelskamp zette de daad bij het woord door het publiek uit te nodigen haar eigen presentatie aan elkaar te gaan vertellen. Deze onorthodoxe aanpak zorgde ervoor dat iedereen zich individueel verantwoordelijk voelde elkaar in kleine groepen goed te informeren over de stand van zaken betreft mondiale voedselverspilling.

Intentie uitspreken

De gedachte van Leerschool Permacultuur is dat we met elkaar voedselverspilling kunnen verminderen. Halverwege de avond werd iedereen uitgenodigd een aardappel te pakken en zijn of haar persoonlijke intentie aan de pieper toe te vertrouwen. Deze ludieke actie die door het hele publiek werd gevolgd, is illustrerend voor de prikkelende werkwijze van Leerschool Permacultuur Friesland. De jonge stichting wil vaker activiteiten op lokale scholen organiseren. De avond over voedselverspilling is op touw gezet in samenwerking met Stichting Partoer CMO.

Nieuwsgierig naar het gedachtegoed? Kijk op www.leerschoolpermacultuur.nl.
Voor meer informatie aanvragen? Neem contact op via: info@leerschoolpermacultuur.nl