Onderzoek naar mogelijke fraude met verontreinigde bagger afgerond

SNEEK- De politie en Wetterskip Fryslân hebben tegen twee verdachten en drie rechtspersonen proces-verbaal opgemaakt in een onderzoek naar mogelijke fraude met ernstig verontreinigde bagger. De mannen, een 59-jarige Fries en een 36-jarige Noord-Hollander, en de bedrijven worden ervan verdacht tijdens baggerwerkzaamheden ernstig verontreinigde bagger als minder verontreinigd te hebben verhandeld. De mannen en rechtspersonen worden dan ook van valsheid in geschrifte en overtredingen van het Besluit Bodemkwaliteit verdacht. Daarnaast worden ze ervan verdacht een overtreding te hebben gepleegd op grond van de Wet Milieubeheer, voor het afgeven van bagger aan een bedrijf dat deze bagger niet mocht verwerken.

 

Aanleiding onderzoek

De aanleiding van het onderzoek was een controle door toezichthouders van Wetterskip Fryslân tijdens de uitvoering van baggerwerkzaamheden in de Schuttevear- en de Tophaven te Sneek in 2011. Daarbij constateerden zij dat er twee rapporten bestonden die elk een verschillende kwaliteit beschreven van dezelfde partij bagger. De baggerwerkzaamheden maakten deel uit van een project van de provincie Fryslân en gemeente Sneek.

 

Vrijgekomen verontreinigde bagger

Uit een vooraf uitgevoerd milieuonderzoek bleek dat er in de Schuttevearhaven ongeveer 3500 kubieke meter ernstig verontreinigde bagger lag. Deze bagger moest worden verwijderd en naar een bedrijf worden afgevoerd dat deze bagger mocht verwerken. Aan het verwerkingsbedrijf moest hiervoor een geldig kwaliteitsrapport worden aangeboden. Het opgemaakte proces-verbaal zal worden ingediend bij het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat complexe fraude en milieuzaken behandelt.

 

Politie en Thuiszorg geven senioren voorlichting

FRYSLAN- De wijkagenten van politie Fryslân gaan op verzoek van Thuiszorg Het Friese Land op diverse locaties in hun werkgebied ouderen voorlichting geven over veiligheid in en om het huis. Op deze wijze proberen Thuiszorg Het Friese Land en de politie samen ouderen weerbaar en zelfverzekerder te maken. Bezoekers van de bijeenkomsten leren bijvoorbeeld mensen op een duidelijke wijze te weren, die aan de deur via een babbeltruc naar binnen willen komen. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan het zorgvuldig omgaan met privégegevens om misbruik hiervan te voorkomen. Door middel van deze voorlichting en tips probeert Thuiszorg Het Friese Land hun 15.000 leden, maar ook andere belangstellenden zich veiliger te laten voelen in hun eigen huis en op straat.

 

Voorlichtingsbijeenkomsten

De eerste voorlichtingsbijeenkomsten zullen in het najaar van 2012 worden gehouden in Leeuwarden, Grou, Dokkum en Harlingen maar ook de stad Franeker en dorpen zoals Stiens, Berlikum en Menaldum zullen niet worden vergeten. Belangstellenden zullen via flyers, kwartaalfolder, sociaal media, website van het Friese Land en het magazine Thuisleven worden geïnformeerd over de data en locaties van de voorlichtingsbijeenkomsten. Uiteraard kunt u zich ook telefonisch aanmelden via telefoonnummer 0900-8864.

 

Politie op zoek eigenaren van gestolen cosmetica

STIENS – De politie, die zaterdagmiddag 6 oktober, dankzij alert optreden van winkelpersoneel drie Roemenen heeft aangehouden op verdenking van winkeldiefstal, is op zoek naar eigenaren van gestolen cosmetica. Twee Roemeense vrouwen van 24 en 27 jaar kwamen zaterdag een drogisterij aan de Langebuorren binnen. Ze waren alle twee in het bezit van grote tassen en het personeel vertrouwde dit niet. Ze besloten de twee goed in de gaten te houden. Het duo verliet de winkel en liep naar een andere drogisterij. Inmiddels was de politie gewaarschuwd en meerdere agenten waren onderweg naar Stiens. Het personeel gaf aan dat de twee vrouwen inmiddels bij een man in een auto waren gestapt en het dorp verlieten. Op de Wythusterwei kreeg de 33-jarige bestuurder een stopteken en een controle volgde. In de auto vonden de agenten een tas, die voor de helft gevuld was met nog nieuwe, verpakte, cosmetica. Daarnaast vonden agenten nog twee geprepareerde tassen. Het trio werd daarop aangehouden. De auto met daarin de tassen en de cosmetica werden in beslag genomen. De drie Roemenen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

 

Veel van de in Stiens gestolen cosmetica kon bij de eigenaren terug worden gebracht. Toch blijft er nog een hoeveelheid cosmetica over waarvan met zekerheid kan worden vastgesteld dat die van diefstal afkomstig is. Vooralsnog is het onbekend waar deze in Fryslân door de drie verdachten gestolen zijn. De politie wil dan ook graag dat gedupeerden zich melden en aangifte komen doen. Zij kunnen contact opnemen met de politie van Harlingen via telefoonnummer 0900-8844.

Buitenboordmotor gestolen

OLDEOUWER- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een buitenboordmotor van het merk Suzuki DF 2,5, zwart van kleur, type Kortstaart. De buitenboordmotor werd in de periode van 3 september tot 9 oktober vanaf een boot die lag aangemeerd aan de Sluisweg gestolen. Een 64-jarige inwoner van Oldeouwer deed aangifte.

 

Diefstalen lood

LEEUWARDEN/HARLINGEN- De politie stelt een onderzoek in naar twee looddiefstallen. In de nacht  van maandag op dinsdag werd van een dak van een tandtechnisch-laboratorium aan de Hooidam, 22 meter lood weggenomen. De diefstal werd dinsdagmorgen ontdekt door een 61-jarige inwoner van Grou. Hij deed aangifte. In Harlingen werd tussen 3 en 5 oktober van een loods aan de Westerzeedijk 34 meter lood gestolen. De diefstal werd dinsdag ontdekt. Een 54-jarige inwoonster van Harlingen deed aangifte.

 

Vier gewonden bij aanrijding

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag rond 17.00 uur op de Drachtsterweg ter hoogte van de afslag van de N31 (Hemriksein), een aanrijding met gewonden afgehandeld. Een 43-jarige automobiliste uit Oudehorne, die samen met een 17-jarige inwoonster van Jubbega in hun auto vanuit Leeuwarden reden, verleende tijdens het afslaan naar de N31 geen voorrang aan een auto. Deze  auto werd bestuurd door een 37-jarige inwoonster van Reduzum, die uit de richting van Wergea naar Leeuwarden reed. Beide auto’s botsten frontaal op elkaar waarbij alle vier inzittenden gewond raakten waaronder ook nog een 6-jarige meisje uit Reduzum, die bij haar moeder in de auto zat. Alle vier gewonden werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Leeuwarden en Drachten.

 

Politie zoekt getuige aanrijding fietsers

ACHLUM- De politie is op zoek naar de bestuurder van een rode Volkswagen type Kever of mogelijke een Volkswagen type Beatle, die mogelijk getuige is geweest van een aanrijding tussen twee fietsers. De aanrijding vond plaats op vrijdagmiddag 14 september rond 16.45 uur ter hoogte van Sopsum. Daarbij raakten een 56-jarige inwoner van Tzum en een 48-jarige inwoner van Arum vrij ernstig gewond toen deze door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing kwamen. De getuige kan kontact met de politie opnemen via telefoonnummer 0990-8844

 

Politie rolt hennepkwekerij op

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagavond op de Warande een 40-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. De agenten die bezig waren met een preventie project woninginbraken (voetjesaktie), kwamen de hennepkwekerij op het spoor toen zij bij de woning van de verdachte een sterke henneplucht roken. In de bijkeuken van de woning zagen de agenten 50 hennepplanten staan. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De planten en de elektrische apparatuur werden in beslag genomen.

 

Laptop en sieraden gestolen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die dinsdagavond tussen 21.00 uur en 23.40 uur plaatsvond in een woning aan de Julianalaan. Toen de bewoner rond middernacht thuiskwam, zag hij dat de voordeur van flat was geforceerd. Uit de woning werden een laptop en gouden sieraden weggenomen. De eigenaar, een 48-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

 

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

OPEINDE- De politie heeft dinsdagavond rond 20.00 uur het rijbewijs van een 30-jarige inwoner van Drachten ingevorderd. De man reed in zijn auto op de N31, waarbij de agenten een snelheid van 168 kilometer per uur registreerden daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij mocht niet verder rijden.