DRACHTEN – In De Meldij te Drachten werd vandaag een voor Nederland uniek convenant ondertekend op het gebied van muziekeducatie en jong muziektalent.

De opening werd gedaan door Meindert Bosklopper, directeur van De Meldij. Hij pakte een touw met enkele lussen erin. Alle deelnemende partijen moesten een lus pakken, één lus bleef er over, deze was bedoelt voor het basisonderwijs waarvan ze hopen om in de toekomst ook mee te gaan samen werken. Iedereen moest aan het touw trekken zodat de lussen eruit gingen, dit was een symbolisch gebaar voor een doorstromende lijn.

In het convenant staan de afspraken om muziekeducatie voor de jeugd in Smallingerland breed op te zetten met een doorlopende leerlijn vanaf 4 jaar. Daarnaast heeft de samenwerking tot doel om muziektalent eerder te ontdekken en te begeleiden tot en met het eventueel volgen van een muziekvakopleiding. Het is de bedoeling dat op deze manier een muzikale ontwikkeling in Smallingerland plaatsvindt waarvan alle kinderen kunnen profiteren en waar tegelijkertijd extra mogelijkheden ontstaan voor jeugdig talent.

De regie van het inhoudelijke concept ligt bij het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool in Groningen, die daarmee een relatie legt met de landelijke ontwikkeling  van jong muziektalent en de vooropleidingen muziekvakonderwijs. De gemeente Smallingerland faciliteert het proces door in de gemeente gevestigde instellingen bij elkaar te brengen.

Bij de ondertekening van dit convenant speelden de jong muziektalente hoorniste Aukje Spieksma en de pianiste Valentina Tóth samen de Romance, op 36 van Camille Saint Saëns. Valentina speelde ook een solostuk.

DE deelnemende partners in het convenant zijn: ROC Friese Poort, CSG Liudger, OSG Singelland, De Meldij, de Ferwerda Academie, het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Smallingerland.