LEEUWARDEN – 25 april 2013 – de vrouwelijke opdrachtgevers van Leeuwarden Vrij-Baan beklommen vanochtend samen met technische vrouwen en vijftig meisjes van het CSG Commenius en het Piter Jellus de zandbult van De Haak om Leeuwarden bij Werpsterhoek voor een speeddate op hoog niveau. De meisjes konden daar de technische professionals het hemd van het lijf vragen om zo kennis te maken met werken in de techniek. Om alvast aan het vak te proeven, kregen de meisjes de opdracht om een experiment uit te voeren. Ze moesten uitzoeken hoeveel ballonnen er nodig zijn om de Vrij-Baan leeuw van de grond te krijgen.

Met deze speeddate wil Leeuwarden Vrij-Baan het technische vak onder de aandacht brengen bij meisjes en ervoor zorgen dat ook zij een technische studierichting kiezen. Meisjes in Nederland hebben vaak geen goed beeld van bèta/technische opleidingen en beroepen. En vaak kennen zij geen rolmodellen die werken in deze sectoren. De participatie van meisjes en vrouwen in deze sectoren blijft in Nederland nog ver achter bij andere landen. Terwijl de Nederlandse economie ook vrouwelijk bèta/technisch talent keihard nodig heeft. Ook voor een infra-programma als Leeuwarden Vrij-Baan is dit van groot belang.

Na afloop van de speeddate gingen de meisjes van CSG Commenius naar Wetsus, kenniscentrum voor watertechnologie. De meisjes van het Piter Jellus gingen naar het Friesland college waar ze kennis maakten met technische vakopleidingen door zelf opdrachten en proefjes te doen.

VHTO

Voor de vierde keer organiseert VHTO de landelijke Girlsday, een dag waarop meisjes kennismaken met bèta, techniek en ICT. Bij honderden uiteenlopende technische bedrijven, science centers en (middelbaar en hoger) onderwijsinstellingen door heel Nederland vinden er activiteiten plaats. Meisjes van 10 tot 15 jaar kunnen zo een kijkje nemen in de fascinerende wereld van bètawetenschap en technologie en ontmoeten (vrouwelijke) professionals die in deze sectoren werken.

Leeuwarden Vrij-Baan

Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zetten zich gezamenlijk in voor de bereikbaarheid van Leeuwarden. Dit gebeurt onder de naam Leeuwarden Vrij-Baan. Een groot en meerjarig infra-programma met ongeveer veertig projecten. Dankzij deze bereikbaarheid blijft Leeuwarden de sterke hoofdstad, de banenmotor en het economisch- en cultureel centrum van Fryslân. Het programma gaat in totaal over ongeveer € 750 miljoen. De Haak om Leeuwarden is één van de projecten van Vrij-Baan.