Op vrijdag 13 april 2018 keerde SC Cambuur na een overtuigende 0-3 overwinning op FC Dordrecht met een prima gevoel terug naar Leeuwarden. Vanavond, tweeëneenhalve week later waren René Hake en zijn troepen alweer terug aan de Krommedijk. Nu voor het heenduel in de eerste ronde van de Play-Offs. De eerste stop in een reis die uiteindelijk op zondag 20 mei aanstaande moet uitmonden in de zo vurig gewenste promotie naar de Eredivisie. Zo ver is het echter nog niet. De Leeuwarders dankten deelname aan dit toetje door een prima afsluitende reeks van maar liefst een half dozijn competitieoverwinningen op rij, terwijl de Dordtenaren door het behalen van de derde periodetitel al eerder verzekerd waren van het nagerecht van de reguliere competitie. Vooraf werd Cambuur als licht favoriet bestempeld, maar in een tweeluik kunnen de vorm van de dag, geluk of een bal binnenkant paal erin of eruit bepalend zijn voor het wel of niet doorgaan naar de volgende ronde. De Play-Offs van afgelopen seizoen bewezen dat immers. Op de Dag van de Arbeid eindigde de wedstrijd in een 1-4 overwinning voor de Leeuwarder ploeg. Hierdoor maakt Cambuur een meer dan goede kans om de halve finale van de Play-Offs te behalen.
In het Riwal Hoogwerkers Stadion stond Matthew Steenvoorden gelukkig weer tegen zijn oude werkgever aan de aftrap. Hij viel afgelopen zaterdag uit met een ogenschijnlijk vervelende knieblessure, maar was door de medische staf van Cambuur weer fit bevonden. Daarnaast had René Hake besloten om Darren Rosheuvel en Xander Houtkoop in het basiselftal op te nemen, hetgeen ten koste ging van Daan Boerlage en Kevin van Kippersluis. De Schapenkoppen kwamen furieus uit de startblokken en een kopbal van verdediger Daniël Breedijk werd in de eerste minuut ternauwernood van de doellijn weggewerkt. Het offensief was echter van korte duur, waarna de wedstrijd in evenwicht kwam en beide ploegen een aantal behoorlijke kansen kregen. In de twintigste minuut kreeg de formatie van René Hake het zo vurig gewenste uitdoelpunt. En net als in de competitiewedstrijd was het weer Daniël Crowley die met een geweldige individuele actie de score in Dordt openbrak. Cambuur verzuimde daarna de marge te verdubbelen, maar mocht vlak voor rust de handen dichtknijpen toen Denis Mahmudov alleen op doelman Erik Cummins af mocht gaan. Hij stiftte de bal gelukkig net naast het doel, waardoor beide ploegen met een 0-1 voorsprong voor de Leeuwarders aan de thee gingen.
Vlak na rust deelden de Leeuwarders opnieuw een forse tik uit, want een wonderschone pass van Daniël Crowley stelde Justin Matthieu in de gelegenheid om de voorsprong te verdubbelen. De frêle aanvaller rondde prachtig af en bewees Cambuur hiermee een prima dienst. Jordy van Deelen teisterde op het uur de kruising. In de 64e minuut kwam de spanning weer volledig terug in de wedstrijd toen Julius Bliek uit een strak aangesneden voorzet van Antonio Stankov doelman Erik Cummins kansloos liet en de 1-2 op het scorebord kwam. Cambuur had het hierna even moeilijk en Denis Mahmudov leek in de 70e minuut de stand zelfs gelijk te trekken. Erik Cummins hield de bal echter op miraculeuze wijze uit het doel. Een minuut later was de marge weer twee. Wie anders dan Martijn Barto verschalkte uit een assist van Justin Mathieu doelman Janssen in de rechterbenedenhoek. Dit gaf Cambuur wat meer rust. Vlak voor thuis viel het doek definitief voor de thuisploeg toen de ingevallen Furdjel Narsingh strak voorgaf en Martijn Barto zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Cambuur was daarna heer en meester en speelde de wedstrijd zonder noemenswaardige problemen uit.
Zaterdagavond, kwart voor negen staat de terugwedstrijd op het programma. In ons eigen stadion aan het Cambuurplein moet het met verbale ondersteuning van de Twaalfde Man mogelijk zijn om door te stoten naar de halve finale van de Play-Offs. De tegenstander in de volgende ronde zal vrijwel zeker het Sparta Rotterdam van Dick Advocaat en Fred Grim zijn. De oudste club uit het betaalde voetbal zou dan naar de Hel van Leeuwarden moeten komen, maar daarvoor zal toch eerst FC Dordrecht definitief aan de kant moeten worden gezet.
Opstelling FC Dordrecht: Bryan Janssen, Kino Delorge, Julius Bliek, Daniël Breedijk, Antonio Stankov, Andreias Calcan (87. Karim Bannani) , Gustavo Hamer, Thomas Kok (58. Danny Bakker), Yahya Boumediene (55. Jeremy Cijntje), Jafar Arias, Denis Mahmudov
Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Sai van Wermeskerken, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Jordy van Deelen, Daniel Crowley, Mathias Schils, Darren Rosheuvel, Xander Houtkoop (73. Furdjel Narsingh), Martijn Barto (84. Nigel Robertha), Justin Mathieu (73. Kevin van Kippersluis)
Scheidsrechter: de heer C. (Christiaan) Bax