Een oorverdovende stilte. Zo laat de minuut in stilte voorafgaand aan het duel tussen SC Cambuur en Jong FC Utrecht zich misschien nog wel het best omschrijven. Als eerbetoon aan de onlangs overleden Chris de Wagt waren de ruim achtduizend geel-blauwen muisstil en dat was even triest als indrukwekkend. De Wagt, die ruim 100 keer de clubkleuren verdedigde, was al geruime tijd ziek en mocht slechts 34 jaar oud worden.

De overgang naar een voetbalwedstrijd kan haast niet groter, maar toch was dat precies wat er van de manschappen van Henk de Jong werd gevraagd. Zeker met de twee zeer ongelukkig verloren wedstrijden van na de winterstop nog vers in het geheugen. Scherpte. Gretigheid. Doelpunten. Dat was wat de weer massaal aanwezige supporters wilden zien en dat kregen ze ook bij vlagen. Gek is dat niet, want tegenstander Jong FC Utrecht is wat je noemt een taaie ploeg. Dat bewijst niet alleen de stand, maar ook de heenwedstrijd tegen het team van oud Cambuur-trainer René Hake was zeer moeizaam. Het duel eindigde toen in een gelijkspel en gelukkig voor alles wat geel-blauw is was dit vanavond niet het geval. Het zij met pijn en moeite, maar met een 3-1 eindstand kan SC Cambuur wel de eerste drie punten van 2020 bijschrijven.

Het was even wachten op grote kansen vanavond in het Cambuur Stadion. De thuisploeg had wel het leeuwendeel van het balbezit, zorgde ook wel voor enig gevaar, maar echt grote kansen bleven uit. Of het moeten de afstandsschoten van Ragnar Oratmangoen zijn, die andermaal in de basis mocht beginnen. De vleugelaanvaller had een paar fraaie acties in huis, maar bij zijn doelpogingen ontbrak het aan kracht dan wel precisie.

Dat was in ieder geval het beeld tot de 28e minuut van de wedstrijd. Toen viel de puzzel wel in elkaar. Het was Hoedemakers die Jacobs vond in de zestien en die zag dat Maulun er veel beter voor stond. De Fransman twijfelde niet en schoof de bal in de linker beneden hoek achter doelman Houweling: 1-0.

Een terechte voorsprong, al lukte het niet om die mee te nemen naar de rust. Na het klaterende applaus voor Chris de Wagt in de 34e minuut drong Jong FC Utrecht iets meer aan en kwam er vlak voor rust ook een treffer. De inleiding van het Utrechter doelpunt was van Sambissa die een matige pass naar Hoedemakers verstuurde en die kon niet meer corrigeren. De la Vega stoomde door en schoot vanaf de rand van de zestien onberispelijk raak.

Geen idee wat er in de thee zat bij SC Cambuur, maar de geelhemden kwamen furieus uit de startblokken. Achtereenvolgens kwamen Maulun, Mühren en Jacbos in kansrijke positie, maar wisten het net niet te laten bollen. In de 63e minuut lukte Oratmangoen dat wel. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje van Mühren en verzilverde die buitenkans zonder moeite.

Jong FC Utrecht moest daarna risico nemen en daardoor kwam er veel ruimte voor SC Cambuur. Met name invaller Michael Breij liet zich gelden, maar door enkele goede reddingen van Houweling moet hij nog even wachten op zijn eerste Cambuur-treffer.

Wie dat al lang niet meer hoeft is Robert Mühren en hij stak de wedstrijd in het slot door uit een scherpe corner raak te koppen bij de eerste paal. Een mooi moment voor de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, die na een vervelende avond in Oss deze opsteker goed kon gebruiken. Het werd nog mooier voor de Volendammer, want hij zou niet veel later worden uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Zo mag SC Cambuur de eerste drie punten van het kalenderjaar bijschrijven en staat het -om het nog mooier te maken- ook weer bovenaan. Jong Ajax kwam tegen N.E.C. namelijk niet verder dan een gelijkspel en valt daardoor terug naar de tweede stek.

Volgende week vrijdag is de eerstvolgende afspraak voor de mannen in het geel-blauw. Dan staat de lastige uitwedstrijd in Nijmegen tegen N.E.C. op het programma.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Mac-Intosch, Van der Kaap, Schouten (C), Sambissa; Hoedemakers, Maulun, Jacobs (77’ Breij); Antonia (89’ Akoy), Mühren en Oratmangoen (64’ Paulissen)

Opstelling Jong FC Utrecht: Houweling; Mokono, Kluivert, Mamengi, Culhaci; Velanas (77’ Hilterman), De La Vega (70’ El Azrak), Van den Berg; Maddy, Arweiler (C) en Achefay (70’ Mallahi)

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom

Gele kaarten: Sambissa (SC Cambuur) en Van den Berg (Jong FC Utrecht)

Supporters aanwezig: 8.265