Op de avond dat Jong Ajax na een lang seizoen de kampioenstitel van de Jupiler League in de wacht sleepte en Fortuna Sittard de terugkeer naar de Eredivisie vierde, kwamen René Hake en zijn manschappen in de laatste reguliere wedstrijd van de competitiejaargang 2017/2018 in Velsen-Zuid in actie. Het dit seizoen meer dan uitstekend presterende Telstar was de opponent. Telstar tegen Cambuur was op voorhand een duel tussen twee ploegen die zich beide opmaken voor de Play-Offs. Stond voor vanavond al vast dat de Witte Leeuwen in de tweede ronde van de Play-Offs de degens zullen kruisen met de Superboeren van Henk de Jong, voor de Leeuwarders was het nog onzeker in welke ronde van de ‘afvalwedstrijden’ de ploeg zou instromen. Daarbij was het met nog één duel te spelen afhankelijk van de wedstrijd in Emmen tussen de plaatselijke FC en de beloften van FC Utrecht. FC Emmen moest dan verliezen van hekkensluiter Jong FC Utrecht en Cambuur moest de cultclub uit Velsen-Zuid verslaan. Bovendien wilden de Leeuwarders waar Nigel Robertha na lang blessureleed gelukkig weer bij de wedstrijdselectie zat in de winning mood blijven. Na vijf overwinningen op rij werd er vanavond wederom gewonnen, want Telstar tegen Cambuur eindigde in een 0-1 eindstand. Deze stand was door een benutte strafschop van Mathieu reeds bij rust bereikt. SC Cambuur ging hierdoor met vertrouwen Play-Offs in.
Nadat zoals altijd bij een thuiswedstrijd de prachtige instrumentele klanken van het lied Telstar van de Britse muziekgroep The Tornados had geklonken kwam Cambuur in een ongewijzigde formatie het veld op. Gesteund door de vele meegereisde Cambuur supporters waren beide ploegen in de beginfase goed aan elkaar gewaagd. Het elftal van Mike Snoei met in de voorste geleden het levensgevaarlijke duo Melvin Platje en Andrija Novakovich had weliswaar meestentijds het heft in handen, maar echt grote kansen deden zich niet voor. Tot de 17e minuut Daniel Crowley op de rand van het strafschopgebied een vrije trap mocht nemen. Deze ging helaas voor de gasten rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Veel noemenswaardige situaties deden zich het eerste half uur niet voor totdat Cambuur op het half uur een strafschop kreeg. Justin Mathieu werd licht vastgehouden waarna scheidsrechter Edgar Bijl resoluut naar de stip wees. Hoewel het een ongeschreven wet in de voetballerij is om de strafschop zelf niet te nemen, kende Justin Mathieu geen enkele twijfel en schoot vanaf elf meter raak. De veroorzaker Rodny Lopes Cabral ontving hiervoor de rode kaart . De mannen van René Hake kregen daarna een paar fraaie om de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien, maar Martijn Barto en Justin Mathieu hadden het vizier niet op scherp. Een tegenvaller was het vlak voor rust geblesseerd uitvallen van Matthew Steenvoorden. Zijn vervanger was Omar El Baad. Doordat er voor rust geen doelpunten vielen te noteren gingen beide ploegen met een 0-1 ruststand aan de thee.
Al vroeg na rust had Martijn Barto aan alle onzekerheid een einde moeten maken toen hij op aangeven van Kevin van Kippersluis een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de 0-2 op het scorebord te zetten. Hij slaagde er echter op het voormalige Sportpark Schoonenberg niet in om de bal de juiste richting te geven, waardoor de marginale voorsprong voor Cambuur intact bleef. De Leeuwarders wisten onvoldoende te profiteren van de numerieke meerderheid. Aan de andere kant was Andrija Novakovich, de Amerikaanse aanvaller van Servische afkomst voor de thuisploeg gevaarlijk, maar hij schoot te druistig over het doel van Eric Cummins. Telstar bleef met het nodige opportunisme de aanval zoeken en de anders zo gemakkelijk scorende Melvin Platje had in de 70e minuut de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij schoot net naast. In de tegenaanval kreeg Cambuur een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen toen het wederom een strafschop kreeg. Kevin van Kippersluis werd door doelman Rody de Boer onderuit gehaald, maar verzuimde vervolgens zelf vanaf elf meter de definitieve tik uit te delen. Daardoor mochten de Noord-Hollanders hoop blijven houden op een resultaat. Ook de ingevallen Issa Kallon kon de bevrijdende 0-2 niet maken. Doordat beide ploegen ook in het restant van de wedstrijd niet meer wisten te scoren eindigde de wedstrijd in een 0-1 overwinning.
Na vanavond kunnen de blauw gelen zich in de eerste ronde van de Play-Offs opmaken voor een tweeluik met FC Dordrecht. Komende dinsdag gaat Cambuur eerst aan de Krommedijk op bezoek, waarna volgende week de return in ons eigen Cambuur Stadion wacht. Winst op de Schapenkoppen zal betekenen dat de Leeuwarders op de nummer zeventien van de Eredivisie stuiten. Op dit moment is dat Sparta Rotterdam.
Opstelling Telstar: Rody de Boer, Rodny Lopes Cabral, Donny van Iperen (82. Oussama Zamouri), Toine van Huizen, Elso Brito, Senne Lynen, Shaquill Sno, Jerdy Schouten (60. Anass Najah), Melwin Platje, Andrija Novakovich, Mohamed Hamdaoui (62. Junior Toretta)
Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Sai van Wermeskerken, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden (45. Omar El Baad), Jordy van Deelen (60 Xander Houtkoop), Daniel Crowley, Mathias Schils (70. Issa Kallon), Daan Boerlage, Kevin van Kippersluis, Martijn Barto, Justin Mathieu
Scheidsrechter: de heer E. (Edgar) Bijl
Gele kaarten: Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder, Omar El Baad, Justin Mathieu (SC Cambuur), Senne Lynen (Telstar)Rode kaart: Rodny Lopes Cabral (Telstar)
Aantal toeschouwers: 2.663