Nadat onze geel blauwe trots een week geleden de eerste, welverdiende overwinning in 2020 had behaald, kon de trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie vanavond in Nijmegen opnieuw bijzonder goede zaken doen. Dat het treffen met N.E.C. geen eenvoudige klus zou worden stond op voorhand vast. Hoewel de Nijmegenaren net in het linkerrijtje staan, bleek immers eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd al dat de Nijmegen Eendracht Combinatie over een prima georganiseerd elftal beschikt. Dat liet de thuisploeg vorige week ook in de wedstrijd tegen Jong Ajax zien, toen na een knappe comeback tegen de Amsterdamse talenten toch nog een verdienstelijk punt werd binnengesleept. Bovendien hebben de Leeuwarders het traditioneel gezien altijd lastig tegen de Nijmeegse opponent. Maar dat gold ook voor Roda JC en FC Eindhoven, waartegen Henk de Jong en zijn manschappen dit seizoen sinds jaren weer een overwinning behaalden. En vanavond was het niet anders, want sinds mensenheugenis verliet Cambuur ook Nijmegen met drie punten in de zak. Door een zwaarbevochten 0-2 overwinning, alweer de zestiende van het seizoen, slaagden de Leeuwarders erin om hun koppositie te consolideren. Matchwinnaar was als zo vaak Robert Mühren die de wedstrijd met twee doelpunten besliste, maar bovenal was het een puike teamprestatie die veel vertrouwen geeft voor de komende wedstrijden.In het prachtig gesitueerde Goffertstadion, in de volksmond ook wel de Bloedkuul genoemd, had Henk de Jong een tweetal mutaties in zijn elftal doorgevoerd. Zo verving Alex Bangura de geschorste David Sambissa en keerde Doke Schmidt weer terug op de rechtsachter positie. Nieuweling George McEachran, de van Chelsea gehuurde middenvelder was ook mee afgereisd naar Nijmegen en nam voor het eerst plaats op de bank. De vandaag van ADO Den Haag gehuurde Milan van Ewijk zat uiteraard nog niet bij de wedstrijdselectie. Dat gold overigens wel voor Giovanni Korte wiens naam na lang blessuretijd gelukkig ook weer op het wedstrijdformulier stond vermeld. Gesteund door meer dan 250 meegereisde, luidruchtige geel blauwe supporters in het uitvak was Cambuur in de eerste helft de bovenliggende partij. Hoewel langdurig in balbezit, wisten de geel blauwen niet echt grote kansen te creëren. En omdat N.E.C. ook niet bij machte was om het de Leeuwarder defensie moeilijk te maken bleef de brilstand lange tijd op het scorebord staan. Michael Breij die vlak voor het verstrijken van de eerste helft de aan zijn hamstring geblesseerde Jamie Jacobs was komen vervangen had met zijn eerste balcontact nog de beste kans. Maar van dichtbij ging zijn schot recht op doelman Mattijs Branderhorst af, waardoor het voor de Nijmeegse doelman een koud kunstje was om de bal te keren. Daardoor eindigde de eerste helft zoals deze was begonnen.De thuisploeg kwam na rust furieus uit de startblokken en kreeg ondermeer via de gevaarlijke Anthony Musaba en Zian Flemming kansen om de score te openen. Maar Sonny Stevens wist van geen wijken en hield Cambuur in de onstuimige beginfase van de tweede helft op de been. Tien minuten na rust had Cambuur mogelijk een penalty moeten hebben, toen een inzet van Robert Mühren tot tweemaal toe met een hand van een Nijmeegse verdediger werd gekeerd. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag er niks in, maar kende enkele minuten later geen enkele twijfel toen Robin Maulun in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Robert Mühren schoot de penalty onberispelijk binnen, waardoor Cambuur op 0-1 kwam. Alweer de achttiende treffer van de Volendamse topscoorder van de Keuken Kampioen Divisie. De openingstreffer zorgde ontegenzeglijk voor het nodige zelfvertrouwen aan de kant van Cambuur , terwijl de thuisploeg met veel strijd, opportunisme en een aantal wisselingen op zoek ging naar de gelijkmaker. Maar achterin stond het bij de Leeuwarders weer als een huis. Cambuur moest wel steeds verder achteruit, gaf geen krimp en toen was daar weer Robert Mühren. Met een doelpunt van wereldklasse schoot hij op onbeschrijfelijke wijze de 0-2 binnen en gooide de wedstrijd daarmee definitief in het slot. Cambuur zat op rozen en de overwinning kwam in het restant van de wedstrijd geen tel meer in gevaar.

Het volgende duel voor Henk de Jong en zijn mannen is een thuiswedstrijd tegen MVV. De Maastrichtenaren die dit seizoen onder leiding staan van Fuat Usta presteren wisselvallig en vinden zichzelf terug op de vijftiende plek. Eerder dit seizoen leverde in Maastricht de confrontatie tussen beide geen winnaar op. In Leeuwarden is het zaak om volgende week de drie punten aan het Cambuurplein te houden en zodoende een stapje dichter bij het beoogde doel te komen.

Opstelling N.E.C. : Mattijs Branderhorst, Bart van Rooij, Rens van Eijden (74. Frank Sturing), Josef Kvída, Bas Edo Kuipers, Mart Dijkstra, Zian Flemming, Jellert van Landschoot, Anthony Musaba, Etien Velikonja (68. Ole ter Haar Romeny), Jonathan Okita (65. Randy Wolters)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Calvin Mac-Intosch, Erik Schouten, Alex Bangura (76. Kellian van der Kaap), Robin Maulun, Jamie Jacobs (38. Michael Breij), Mees Hoedemakers, Ragnar Oratmangoen, Robert Mühren, Jarchinio Antonia (58. Mitchel Paulissen)

Scheidsrechter: de heer B. (Bas) Nijhuis

Gele kaarten: Robin Maulun (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 8.235