Met ruim driehonderd kilometer tussen het Cambuurplein en het Parkstad Limburg Stadion wachtte voor SC Cambuur vanmiddag een lastige en vooral verre uitwedstrijd. Gelukkig waren de Leeuwarders gisteren al naar het verre Zuiden afgereisd, zodat niks een optimale voorbereiding op dit treffen met de Roda Juliana Combinatie Kerkrade in de weg stond. Na enkele onrustige jaren lijken de Limburgers dit jaar eindelijk in rustig vaarwater te zijn terecht gekomen. In voorgaande jaren wisselde de club vaker van eigenaar dan van trainer, maar nu de bestuurlijke randzaken naar de achtergrond zijn verdwenen kan eindelijk de focus weer op het voetbal. De nieuw aangetreden technisch directeur Jeffrey van As heeft een bovengemiddeld kwalitatieve selectie samengesteld die bovendien over erg veel ervaring beschikt. Immers, Kees Luijckx, Stefano Marzo, Danny Bakker en Erik Falkenburg zijn spelers die zelf op Eredivisie niveau hun eigen paadje hebben schoongeveegd. Het voormalige mijnwerkersbolwerk lijkt zich dit seizoen daarom ook op te kunnen maken voor deelname aan de Play-Offs. Zeker na de wedstrijd vanmiddag, want Cambuur bewees zichzelf een slechte dienst door de uitwedstrijd bij Roda JC met 3-1 te verliezen.Bij de Leeuwarders zaten Mitchel Paulissen, Robin Maulun en Jamie Jacobs nog in de ziekenboeg, terwijl Jarchinio Antonia namens Curaçao aan de andere kant van de Atlantische Oceaan WK-verplichtingen had. Lichtpunt was de terugkeer van Issa Kallon in de wedstrijdselectie. Na de thuisoverwinning op FC Eindhoven had Henk de Jong bijna zijn gehele basiselftal intact gelaten. Alleen Jasper ter Heide voor Michael Breij was de enige mutatie. De Kerkradenaren konden weer beschikken over aanvaller Thijmen Goppel en de ervaren verdediger Kees Luijckx, al begon deze laatste op de bank. De eerste speldenprik van de wedstrijd werd uitgedeeld door Nick Doodeman, maar de in de winterstop aangetrokken aanvaller verzuimde om de score te openen. Maar ook de Koempels lieten zich in de beginfase niet onbetuigd. Erik Falkenburg werd namelijk in de twaalfde minuut weggestoken, maar Sonny Stevens voorkwam met een prima ingreep een vroegtijdige achterstand. Na een half uur zorgde Erik Falkenburg toch voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. Hij tikte de rebound eenvoudig binnen, nadat een inzet van Dylan Vente daarvoor nog door Stevens was gekeerd. Een op dat moment verdiende voorsprong voor de ploeg van Jurgen Streppel, want de thuisploeg kende in de eerste helft de betere kansen van de wedstrijd. Een ongewoon slordig Cambuur kwam in het restant van de eerste helft te weinig toe aan voetballen, waardoor de Leeuwarders met een 1-0 achterstand de kleedkamers opzochten.

In de tweede helft werd in de personen van Michael Breij en David Sambissa een tweetal verse krachten binnengebracht. Jasper ter Heide en Giovanni Korte bleven in de rust achter in de kleedkamer. De ingevallen Michael Breij gaf met een venijnig schot direct zijn visitekaartje af. Vlak daarna werd Robert Mühren gelanceerd, maar alleen op doelman Jan Hoekstra af ontbrak de finesse bij de topscoorder om de stand gelijk te trekken. De Leeuwarders zetten in de tweede helft duidelijk meer druk en het was wachten op de gelijkmaker. Zo belandde een schot van Robert Mühren een kwartier voor tijd op de paal, kreeg Mees Hoedemakers daarna een uitgelezen kans om de stand gelijk te trekken en vloog een schot van Michael Breij rakelings langs het doel van de uitblinkende keeper Jan Hoekstra. Terwijl de verdiende gelijkmaker in de lucht hing, verdubbelde Patrick Pflücke vanuit het niets de voorsprong voor de gastheren. En daarmee deed zich de ongeschreven voetbalwet voor dat als je zelf de kansen niet benut, dan scoort de tegenstander. Robert Mühren zorgde met zijn 27e treffer van het seizoen er nog voor dat de spanning in de wedstrijd terugkeerde. Dit was helaas van korte duur, want Kees Luijckx zorgde er met de derde thuistreffer vlak voor tijd voor dat alle hoop op een resultaat voor Cambuur vervloog.

Na dit vervelende verlies moet de blik voor Henk de Jong en zijn manschappen volledig op komende vrijdag als er weer een ouderwets avondje Keuken Kampioen Divisie valt te noteren. Alle twintig deelnemende ploegen komen namelijk tegelijkertijd op het vertrouwde aanvangstijdstip van 20.00 uur in actie. Voor Cambuur staat dan de lastige uitwedstrijd in en tegen Volendam op het programma. Eerder dit seizoen ging in eigen huis de wedstrijd tegen de wijdbroeken van Wim Jonk enigszins geflatteerd met 0-1 verloren. Aan Cambuur de schone taak om dit verlies recht te zetten en er met recht een Goede Vrijdag van te maken.

Opstelling Roda JC: Jan Hoekstra, Amir Absalem, Richard Jensen (46. Kees Luijckx), Danny Bakker, Stefano Marzo, Robert Klaasen, Benjamin Bouchouari (78. Niek Vossebelt), Patrick Pflücke, Thijmen Goppel, Erik Falkenburg (79. Fabian Serrarens), Dylan Vente (90. Jimmy Vijgen)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (63. Joris Kramer), Doke Schmidt, Ragnar Oratmangoen (79. Delano Ladan), Mees Hoedemakers, Jasper ter Heide (46. Michael Breij), Giovanni Korte (46. David Sambissa), Robert Mühren, Nick Doodeman (69. Issa Kallon)

Scheidsrechter: de heer K. (Kevin) Blom

Gele kaarten: Ragnar Oratmangoen (SC Cambuur), Robert Klaasen, Fabian Serrarens (Roda JC)