Dinsdag 20 mei om 16.00 uur heeft wethouder Isabelle Diks samen met kunstenaar Jan Ketelaar het sierhekwerk onthuld dat rond de koningsboom op de Wirdumerpoortsdwinger (t.o. de Bibliotheek) is geplaatst. De koningsboom is bij de troonswisseling in 2013 geplant voor koning Willem-Alexander. Met deze onthulling is de vierde koningsboom van Leeuwarden met sierhek een feit.

Uniek kunstwerk
Leeuwarden heeft ervoor gekozen om niet het landelijk ontworpen sierhekwerk aan te schaffen, maar een kunstopdracht uit te schrijven. Jan Ketelaar uit Drachten kwam met zijn ontwerp voor een sierhekwerk als beste uit de bus. Hij heeft de laatste maanden hard gewerkt om het kunstwerk te kunnen presenteren.

Traditie
Het is in Nederland traditie om bij elke troonswisseling een koningsboom te planten. Ook in Leeuwarden wordt deze traditie al meer dan honderd jaar gekoesterd. De eerste koningslinde werd in 1898 op het Raadhuisplein geplant toen Wilhelmina koningin van ons land werd. Ook voor koningin Juliana en koningin Beatrix zijn koningslindes geplant, respectievelijk bij de Grote Kerk en in de Prinsentuin.