Na de zeldzame nederlaag in eigen stadion tegen Go Ahead Eagles, Cambuur had immers sinds 10 januari van dit jaar aan het Cambuurplein in competitieverband geen wedstrijd meer verloren, was het vanmiddag voor de mannen van Henk de Jong zaak om in Oss weer ‘back on track’ te komen en de ‘winning streak’ voort te zetten. En de vervelende (na)smaak van deze verliespartij weg te spoelen. Op papier was daar het Frans Heesen Stadion, bijgenaamd het Osse Kuipje, een ideale plek voor. De rood witten van Klaas Wels wisten tot vandaag immers in deze prille competitie nog geen wedstrijd te winnen. Zo werd afgelopen dinsdag nog tegen Almere City FC het onderspit gedolven. Maar dat winnen tegen het vaak stug spelende TOP Oss geen abc’tje is bleek in het vorige treffen tussen beide ploegen. Ondanks een karrenvracht aan kansen verloor Cambuur destijds in Noord-Brabant met 3-2 en kreeg het een gevoelige tik op de neus. Ook vanavond slaagden de geel blauwen er niet in om drie punten uit Oss mee naar huis te nemen. De hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie bood meer dan prima partij en zorgde ervoor dat een teleurstellend Cambuur weer puntverlies opliep. Het duel eindigde uiteindelijk in 2-2, een uitslag waar de Leeuwarders op basis van het wedstrijdbeeld achteraf niet eens over mochten klagen.Omdat de clubkleuren van de Ossenaren rood en wit zijn, kon Cambuur niet aantreden in het onlangs gepresenteerde prachtige uitshirt. Hoewel de Leeuwarder ziekenboeg van geel blauwe verdedigers flink was leeggestroomd – zo zaten Erik Schouten, Kellian van der Kaap en Alex Bangura gelukkig weer bij de wedstrijdselectie – had Henk de Jong het basiselftal intact gelaten. Daar tegenover stond het ontbreken van Stanley Akoy die afgelopen dinsdag een zware knieblessure opliep. Deze smet op de afgelopen trainingsweek was voor de Cambuur trainer aanleiding om in de voorbeschouwing op deze wedstrijd te laten weten dat “…ook voor hem gaan we proberen om de drie punten te pakken”.Tegen het tot vandaag puntloze TOP Oss kwamen de Leeuwarders – net als afgelopen week – al vroeg op achterstand. Olivier Rommens rondde een fraaie aanval van de thuisploeg in de zevende minuut doeltreffend af. Al vlug na deze tegenvaller kreeg Issa Kallon een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Alleen op doelman Bo Geens af ontbrak bij hem het overzicht en werd zijn ingezet door de Osse sluitpost gekeerd. Na een matige openingsfase kwam Cambuur gaandeweg de eerste helft iets beter in de wedstrijd. Dit resulteerde nog niet in de gewenste gelijkmaker, al was Robin Maulun met een geplaatst afstandsschot op de paal er wel erg dichtbij. Maar ook Tot Ons Plezier Oss kwam er bij tijd en wijle gevaarlijk uit en speelde een prima eerste helft. Dat Cambuur met name achterin kwetsbaar oogde deed de technische staf doen besluiten om al voor rust een dubbele wissel door te voeren. Erik Schouten en Ragnar Oratmangoen kwamen Sven Nieuwpoort en Doke Schmidt aflossen. Jarchinio Antonia kwam daardoor op de rechtsachter te spelen. Deze ingrepen sorteerden al snel effect. Eerst scoorde Ragnar Oratmangoen tegen zijn oude club de gelijkmaker en op slag van rust zorgde Robert Mühren zelfs voor de 1-2. Hij verzilverde een strafschop nadat Issa Kallon in het strafschopgebied onderuit was gehaald. Daardoor gingen de Leeuwarders ondanks een niet al te geweldige eerste helft toch nog met een voorsprong aan de thee.

Ook na rust bleek weinig van het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst. Sterker nog, TOP Oss had de overhand en verdiende de gelijkmaker. En het kreeg daarvoor ook kansen, maar soms met kunst- en vliegwerk werd de 2-2 voorkomen. Binnen het uur zorgde Jarni Koorman er uit een lange bal toch voor dat de thuisploeg terecht op gelijke hoogte kwam. Een wake up call voor de manschappen van De Jong en er leek nog ruimschoots tijd over om de wedstrijd winnend af te sluiten. Maar ook na het inbrengen van Giovanni Korte bleef het spel van Cambuur pover en ontbrak de overtuiging om de 2-3 op het scorebord te zetten. Cambuur mocht aan het einde van de rit zelfs de handen dichtknijpen dat het in Oss opnieuw niet onderuit ging. Sonny Stevens voorkwam namelijk met twee uitstekende reddingen dat de Ossenaren net als vorig jaar aan het langste eind trokken.

Volgende week vrijdag staat alweer de derde thuiswedstrijd voor Cambuur op het programma. De jonge beloften van FC Utrecht komen dan in Leeuwarden op bezoek. Het Jong FC Utrecht van oud Cambuur trainer René Hake verraste onlangs vriend en vijand door in Volendam de plaatselijke FC met 0-1 te verslaan. Van onderschatting kan en mag daarom bij de Leeuwarders geen sprake zijn. Zeker niet na de matige vertoning van vanmiddag.

Opstelling TOP Oss: Bo Geens, Lorenzo Piqué (91. Niels Fleuren), Jan Lammers, Rick Stuy van den Herik, Ruben Roosken, Olivier Rommens, Grad Damen, Lion Kaak, Jarni Koorman (72. Trevor David), Dennis van der Heijden, Kyvon Leidsman (82. Mateo Aramburú)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt (38. Ragnar Oratmangoen (57. Michael Breij)), Sven Nieuwpoort (38. Erik Schouten), Calvin Mac-Intosch (78. Kellian van der Kaap), Jasper ter Heide, Mees Hoedemakers, Robin Maulun, Jamie Jacobs (78. Giovanni Korte), Issa Kallon, Robert Mühren, Jarchinio Antonia

Scheidsrechter: de heer E. (Erwin) Blank

Gele kaart: Mees Hoedemakers, Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur), Ruben Roosken (TOP Oss)