Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Stavoren de vernieuwde Johan Frisosluis officieel geopend. Vele belangstellenden zagen de koning een gouden sleutel de mast in hijsen. Na een kanonschot, muziek en gejoel van kinderen voer het schip de nieuwe sluis binnen.

Een Staverse parade van boten uit de oude sluis, muziek, zingende kinderen en een sluiswachtershuisje op het water. Een aantal ingrediënten uit de theatrale opening die zich afspeelde in de voorhaven van de sluis. Zo’n 300 mensen uit Stavoren en omgeving spelen een rol in het theater. Publiek kon het stuk aanschouwen vanaf de ‘natuurlijke tribune’, de dijkhelling aan de Stadsfenne. Tijdens het slotstuk overhandigde de hoofdrolspeler de gouden sleutel aan de koning. Na het binnenvaren in de nieuwe sluis, bracht de koning een bezoek aan de ontvangstruimte en het bedieningsgebouw.

De nieuwe sluiskom oogt als een natuurlijke aanlegplaats, een bescheiden jachthaven, groen en gastvrij. Onder het bedieningsgebouw bevindt zich een ontvangstruimte. Watersporters, toeristen en andere geïnteresseerden komen hier meer te weten over de geschiedenis van Stavoren, de techniek van de sluis en Het Friese Merenproject. Deze ruimte is vrij toegankelijk tijdens bedieningstijden van de sluis. Bezoekers hebben vanuit de ontvangstruimte prachtig zicht op de sluiskolk.

Ook de landrecreant bereikt op een veel plezieriger wijze Stavoren. De stadszijde van de sluis heeft een metamorfose ondergaan. Dit gebied is getransformeerd tot een groot plein met ruimte voor verkeer en een terras.

Ballast Nedam bouwde de sluis in opdracht van de provincie Fryslân. De uitbreiding van de Johan Frisosluis is onderdeel van Het Friese Merenproject.

Foto’s: Klaas Pot, provincie Fryslân