Schaatsliefhebbers hoeven de ijzers komende winter niet uit het vet te halen. Schaatsweer en een Elfstedentocht zitten er waarschijnlijk niet in. Dat voorspelt weerbureau Meteovista op basis van een studie van het weerfenomeen La Niña. De tegenhanger van El Niño zorgt voor een erg natte of erg witte winter, maar niet voor extreme kou.

Volgens de meteorologen zit er een krachtige La Niña aan te komen en dat gebeurt niet vaak. Het Amerikaanse klimaatinstituut NOAA verwacht dat La Niña aanhoudt tot in het nieuwe jaar.

Meteovista heeft twee scenario’s opgesteld. Het ene gaat uit van een winter met min of meer normale temperaturen en veel sneeuw. “Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid sneeuw die afgelopen winter is gevallen”, zegt een van de meteorologen. “Toen was het ook niet extreem koud, maar viel er vooral erg veel sneeuw.”

Het tweede scenario beschrijft een zachte winter met veel regen. In de winter van 2007 op 2008 was er voor het laatst een krachtige La Niña. Die zorgde toen voor erg veel regenval. In Groot-Brittannië kwamen die winter veel overstromingen voor en in Nederland zorgde de regen voor hoge waterstanden in de IJssel.

Welk weer Nederland krijgt hangt af van de precieze richting van de Atlantische depressies. Bij beide scenario’s is Elfstedenkou onwaarschijnlijk. De meteoroloog houdt wel een slag om de arm. “Er is altijd een bepaalde mate van onzekerheid bij voorspellingen. Deze verwachtingen zijn goed onderbouwd.”

De laatste Elfstedentocht werd in 1997 verreden. De drie keren daarvoor vond het Friese schaatsevenement plaats in 1963, 1985 en 1986.