Op vliegbasis Leeuwarden is een Belgisch F-16-vliegtuig donderdagochtend een gebouw binnengereden. De piloot maakte gebruik van de schietstoel en raakte daarbij gewond. 

Het gebeurde tijdens het opstarten van een F-16, die stond toen nog stil. Het jachtvliegtuig zou ‘op hol zijn geslagen’, waarna de piloot de schietstoel gebruikte. Daarna is de straaljager in het tegenoverstaande pand gereden, een persoon die in dat pand aanwezig was is gewond geraakt.

De piloot van de F-16 is na het gebruiken van de schietstoel gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. Ook iemand die in een technische ruimte in het gebouw aan het werk was, raakte gewond. De persoon is lichtgewond en is ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken.

Twee zogenoemde crashtenders, speciale typen brandweervoertuigen die voornamelijk op vliegvelden in worden gezet, van de brandweer zijn de F-16 gaan blussen, maar van een brand of een explosie is volgens de Vliegbasis geen sprake geweest. Hoe het incident heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend, dat wordt onderzocht.