Ruim duizend boodschappen voor de toekomst zijn vandaag begraven in het aquaduct van de Westelijke invalsweg. Gedeputeerde Sietske Poepjes plaatste de vijf kokers met boodschappen in de bodem. Daarna was het tijd om de eerste helft van het aquaduct onder water te zetten.

Gedeputeerde Poepjes kreeg hulp van leerlingen van de Otto Clant Skoalle uit Boksum en Het Twaspan uit Deinum. Ook was de hedendaagse Mata Hari, Tet Rozendal, er om te helpen. Het aquaduct is naar de Leeuwarder spionne vernoemd.

Rollen op tournee

De rollen hebben de afgelopen maand op diverse plekken in en om Leeuwarden gelegen. Wie dat wilde, kon er wat op schrijven. Met het idee dat over ruim honderd jaar, de levensduur van een aquaduct, de kokers weer worden gevonden.

Stremming

Het onder water zetten van de eerste aquaductbak is een mijlpaal binnen het project. Er gaat ruim 3000 kuub water in de vier meter hoge bak. Na het weekend staat de bak vol.

Een week later kan het scheepvaartverkeer over de nieuwe bak varen. Nu is de oostkant nog gestremd, straks is dat de westkant totdat het hele aquaduct klaar is. Vanaf dit najaar zijn beide kanten weer bevaarbaar.

Leeuwarden Vrij-Baan
Het project Westelijke invalsweg maakt onderdeel uit van het programma Leeuwarden Vrij-Baan. Een infrastructuurprogramma met circa 40 projecten waarbij de gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat zich gezamenlijk voor inzetten. Zij investeren 750 miljoen euro om Leeuwarden ook in de toekomst bereikbaar te houden.