LEEUWARDEN – De opendag van de Leeuwarder brandweer heeft zaterdagmiddag bijna 7000 bezoekers getrokken.

Van 10.00 tot 17.00 uur waren er voor jong en oud verschillende activiteiten georganiseerd. Ook stonden diverse hulpverleningsvoertuigen opgesteld zodat de kinderen in de auto’s op de foto konden. De opendag staat niet alleen in het teken van de brandweer, maar ook van overige hulpverleners die nauw samenwerken met de brandweer zoals de dierenambulance, reddingshonden, reddingsbrigade, politie en natuurlijk de ambulancediensten. Bij de vele kraampjes kon men informatie krijgen over de de reddingsorganisatie of er waren souveniertjes te koop.

Er was vanzelfsprekend ook een rondleiding door de gister officieel geopende nieuwe kazerne. De mensen kregen bij de start van de rondleiding een kaart met daarop spreekwoorden die in het gebouw werden uitgebeeld door acteurs, door op de kaart de juiste spreekwoorden aan te vinken kon een verassende prijs worden gewonnen.

Op bepaalde tijden werden over het gehele terrein demonstraties gegeven. Zoals een aanrijding beknelling, waarbij een persoon zorgvuldig uit een auto moet worden geknipt. “Vlam in de pan” mocht natuurlijk niet ontbreken bij de demonstraties en ook gaf de reddingshondenbrigade een demonstratie met hun speciaal getrainde honden. In een speciale duikcontainer werd laten zien hoe een duikinzet er ongeveer uit zou zien.