Inbreker aangehouden door burgers

UITWELLINGERGA- De politie heeft dankzij twee alerte getuigen een 39-jarige inwoner van Oppenhuizen aangehouden op verdenking van een woninginbraak. De getuigen zagen de inbreker met een televisie uit een woning aan de Eastwei komen terwijl de bewoners afwezig waren. Zonder te aarzelen belden deze via 1-1-2 de politie en gingen naar de man toe en hielden hem aan. In zijn fietstas bleek ook nog een laptop te zijn die ook uit de woning was weggenomen. Om de woning binnen te komen, had de verdachte een raam vernield. De door de burgers aangehouden verdachte werd aan de politie overgedragen en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. De gestolen goederen werden in beslag genomen en de eigenaar deed aangifte.

 

Wat mag een burger bij een aanhouding op heterdaad?

Mag een burger die getuige is van een misdrijf de verdachte aanhouden? Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. Er zijn echter nog wat eisen en voorwaarden voor een zogeheten burgerarrest.

Zo moet de aangehoudene ‘onverwijld’ aan de politie worden overgedragen. Om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, mag de aanhouder dwang uitoefenen, bijvoorbeeld door hem tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig is om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.

 

Brandstof gestolen

HET BILDT- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van brandstof uit een brandstoftank van een personenauto. De diefstal vond plaats tussen 5 en 8 oktober uit een auto die geparkeerd stond aan de Westerweg.  Een 27-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie deed aangifte.

 

Onderzoek naar mishandeling

HEERENVEEN – Bureau integriteit en veiligheid van politie Fryslân stelt een onderzoek in naar een mogelijke mishandeling van een 17-jarige inwoner van de gemeente Skarsterlân. De jongen was afgelopen zaterdagavond samen met enkele vrienden in de wijk Skoatterwâld in Heerenveen. Het groepje jongeren was onder invloed van alcohol en veroorzaakte overlast. Een hoofdagent van politie Fryslân sprak in zijn privétijd de jongeren aan. Daarbij ontstond een handgemeen, waarbij de 17-jarige jongen ten val kwam. Hij liep daarbij letsel op aan zijn hoofd en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De jongen mocht zondag het ziekenhuis weer verlaten. Bureau integriteit en veiligheid van politie Fryslân stelt een nader onderzoek in en kijkt daarbij onder andere naar de rol van hoofdagent.

 

Aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 23.00 uur op het Waagplein een 48-jarige man en een 21-jarige vrouw, beide inwoners van Leeuwarden, aangehouden. De man en de vrouw worden ervan verdachte een 32-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze met een mes te hebben bedreigd. Rond 22.50 uur ontstond er door nog onbekende oorzaak ruzie tussen de aangever en verdachten waarna men het slachtoffer bedreigde. Na hun daad vertrokken de twee verdachten en werden na de 112 melding van het slachtoffer door de agenten aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tijdens de insluiting werd het mes in de kleding van de 48-jarige verdachte aangetroffen. Ook bleek hij in het bezit te zijn van meerdere pillen vermoedelijk XTC en cocaïne. De aangetroffen drugs en het wapen werden in beslag genomen. Het slachtoffer deed aangifte.

 

Roemeense winkeldievegge aangehouden

SNEEK- Oplettende winkeliers hebben woensdagmiddag in een drogisterij aan de Oosterdijk 21-jarige Roemeense vrouw aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Zij zagen dat de vrouw cosmetica in een geprepareerde tas stopte en er vandoor wilde gaan. Zij hielden de vrouw aan en droegen haar over aan de politie. Uit onderzoek bleek dat de vrouw in gezelschap was van een man met een getinte huidskleur van 30-35 jaar oud. Hij droeg een geel/groen vest. Hij had een klein gedrongen postuur. De man wist te ontkomen. Vervolgens werd een burgernetactie gestart, waarbij 2435 burgernet deelnemers werden gevraagd om uit te kijken naar de verdachte. Helaas werd deze niet meer aangetroffen. De aangehouden vrouw werd aan de agenten overgedragen en vervolgens overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. De goederen bleven in de winkel achter. De bedrijfsleider deed aangifte.

 

Aangehouden voor bezit GHB

HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 18.00 uur een 21-jarige inwoner van Langezwaag aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van harddrugs. Een oplettende agent zag de verdachte, die onder invloed van drugs was, op de Gedempte Molenwijk lopen en sprak hem aan. De man verklaarde dat hij GHB had gebruikt en dat hij ook nog drugs bij zich had. In zijn rugtas werden nog twee flessen met de verslavende vloeistof GHB aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De drugs werden in beslag genomen.

 

Verkeerscontrole

OOSTSTELLINGWERF- De politie heeft woensdag van 09.00 uur tot 16.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de N351 bij Oldeberkoop, Nijeberkoop en Appelscha. In totaal werden 90 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden zes bekeuringen uitgeschreven voor inhalen doorgestrokken streep, uitstekende scherpe delen, rijden zonder rijbewijs,defecte verlichting, niet handsfree bellen en zelfgemaakt kentekenplaat. Tevens werd de verblijfplaats van een automobilist doorgegeven aan een alimentatieinstantie. Deze man was voor de instantie al meer dan anderhalf jaar onvindbaar.