De piek van storm Ciara in Friesland is voorbij. Het KNMI had van 15.00 uur tot 22.00 uur code oranje afgekondigd. Dat geldt daarna alleen nog voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

Bij de meldkamer van de politie, brandweer en ambulance in Noord-Nederland waren aan het eind van de middag al meer dan 300 meldingen binnen gekomen. Op veel plekken werden wegen gestremd door omvallende bomen of afgesloten vanwege het gevaar voor vallend materiaal.

De gemeente Leeuwarden sloot de Lange Marktstraat in Leeuwarden vanaf de Sophialaan tot de rotonde af in verband met loslatend materiaal. Het materiaal kwam niet van de Achmeatoren, meldt de gemeente. De Douwe Kalmaleane werd gestremd door een boom over de weg. Omdat in de straat meer bomen dreigen om te vallen, werd er zondag niets aan gedaan. Op de Gealanden dreigde een boom om te vallen. De drie straten in Leeuwarden blijven de hele nacht dicht.

In Heerenveen is de K.R. Poststraat voor een deel afgesloten voor alle verkeer nadat er dak- en isolatieplaten van een appartementencomplex naar beneden zijn gevallen. De straat ligt bezaaid met dakdelen en isolatieplaten en blijft in elk geval tot mandagochtend deels afgesloten.

Boot

Rederij Doeksen schrapte de meeste afvaarten tussen Harlingen en de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Er voer maar één keer een veer heen en weer in de vroege ochtend, de rest vervalt. Maandag vervallen de sneldiensten Terschelling – Harlingen ook. Op Terschelling zijn overigens ook alle bussen geschrapt. De veerdiensten Ameland-Holwerd zijn tot nader order opgeschort. Tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog geldt ook een aangepast dienstregeling.Staatsbosbeheer waarschuwt dat het gevaarlijk kan zijn om tijdens de storm het bos in te gaan. De dienst drukt mensen op het hart „het gezonde verstand te gebruiken en de actuele situatie via het KNMI in de gaten te houden voor je naar buiten gaat”.