In een loods bij de Milieustraat aan de Greunsweg in Leeuwarden woedde een grote brand. De brandweer kwam met meerdere korpsen op de brand af. Rond 06:00 uur was de brand onder controle.

De eerste brandmelding kwam rond 22.00 uur binnen. De brandweer van de hoofdpost bij de Aldlânsdyk en die uit Bilgaard gingen naar de brandlocatie. Al vrij snel daarna werd de hulp ingeroepen van de korpsen in Burgum, Marsum, en Stiens. Rond 22.10 werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’, omdat de brand uitslaand was. Daarna gingen er oproepen naar de korpsen van Drachten en Grou en vervolgens naar Harlingen.

Loods vol papier

De brand woedde in een loods van vijftig bij honderd meter groot die volgens de brandweer vol papier lag. De brandweer zette meerdere blusvoertuigen en twee hoogwerker in om het vuur te bestrijden. Ook werd er een watertransport opgebouwd op het terrein om voor voldoende bluswater te zorgen.

Medewerkers van Omrin hebben enkele containers die dicht tegen de loods aan stonden weggehaald om de brandweer meer ruimte te geven.

NL-alert

De brand ging gepaard met veel rook, daarom werd rond 23.00 uur een NL-alert afgegeven. ,,Het is vrij rustig weer, daarom verspreidt de rook zich makkelijk’‘, zegt De Wal.

Om 23.11 uur volgde het sein GRIP 1: dit is een opschaling die bedoeld is om de inzet van een groot aantal hulpdiensten zo goed mogelijk te coördineren. Om 23.44 uur werd ook de hulp van het brandweerkorps van Bolsward ingeroepen om extra materiaal aan te voeren.