Gisteren hebben de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Bron in Damwoude wel een hele bijzondere meester voor de klas gehad. Niemand minder dan burgemeester Heldoorn heeft de kinderen voorlichting gegeven over vrijheid. Heldoorn vertelde over de 11-jarige Pieter Dantuma uit Broeksterwoude die in 1945 door Duits vuur om het leven kwam. Een indrukwekkend verhaal dat de kinderen zienderogen raakte. De gastles is gehouden in kader van ‘April, maand van de vrijheid’.

Donderdagochtend was een dag anders dan anders op de Christelijke basisschool De Bron. De burgemeester kwam op bezoek. Met ambtsketen om vertelde hij groep 7 en 8 over de vrijheid die ons land 69 jaar geleden verworven heeft. Voor kinderen is het begrip vrijheid erg abstract. Geboren in de 21ste eeuw is dat voor hen zo vanzelfsprekend. Het verhaal over de in de 2e wereldoorlog doodgeschoten 11-jarige Pieter Dantuma greep hen aan. Vooral omdat het vlakbij heeft plaatsgevonden en dat ook kinderen van hun eigen leeftijd niet veilig waren maakte indruk. “Het maakt vrijheid voor kinderen tastbaarder en minder vanzelfsprekend ” , vertelt Natascha Albers-Dankmeijer, juf van groep 7/8.

‘April, maand van de vrijheid’

In het kader van het project ‘April, maand van de vrijheid’ bezocht burgemeester Heldoorn De Bron. Als enige in de hele gemeente Dantumadiel, want het project kwam toevallig overwaaien uit Drenthe waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding plaatsvindt waarbij premier Rutte aanwezig zal zijn. Daarom geven openbare bestuurders in Drenthe deze hele week dergelijke gastlessen in hun eigen provincie. Allemaal vertellen ze aangrijpende verhalen uit de 2e wereldoorlog die in de eigen regio plaatsvonden.

Pieter Dantuma

Op een middag half februari 1945 kwam Pieter terug van zijn vriendje Ceasar de Jong. Onderweg hoorde hij iets over een Duitse patrouille. De jongen gaf dit door aan zijn buurman Pieter Oberman, wiens zoon Jelle gevaar zou kunnen lopen. Beide jongens zochten direct daarna hun schuilplaats op. Twee zoons van de in de buurt wonende schoenmaker Hendrik Westerhof probeerden te vluchten maar werden opgemerkt door de Duitsers, die direct het vuur openden. Daarbij werd zoon Jelle in zijn oor getroffen en Pieter Dantuma werd door een weerkaatste kogel in zijn zij getroffen. Pieter werd door een Duitse militair in een auto van autobedrijf De Jong uit Damwoude overgebracht naar het Diaconessenziekenhuis in Leeuwarden. De Duitse militair betuigde tegenover de familie verschillende malen zijn spijt. Het mocht niet baten, want Pieter overleed aan zijn verwonding. Pieter ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Broeksterwoude.

Foto’s: CBS De Bron Damwoude