Bijna twee jaar na de brand krijgt de monumentale molen Windlust in Burum een tweede klap. De molen dreigt nu haar monumentenstatus te verliezen. Het dorp komt in actie. Het campagnebezoek van Tweede Kamerlid Lutz Jacobi aanstaande zaterdag in Westergeest, wordt aangegrepen om Windlust onder de aandacht van de politiek te brengen.

Na de verwoestende brand, paaszondag 2012, werd besloten om niet een nieuwe molen te bouwen, maar de oude molen uit 1787 te herstellen zoals hij was. Op basis van cultuur- en bouwhistorisch onderzoek bleek dat bij herstel de cultuurhistorische waarde kon worden behouden. Hierop is er een zorgvuldig restauratieplan gemaakt.

De Burumers konden haast niet wachten en keken de molen bijna de grond uit. Nog steeds komen dagelijks mensen kijken naar de vorderingen op de bouwplaats. Bij belangrijke momenten in het herstel, zoals bij het rechten van het geraamte, het achtkant, stond het evenemententerrein naast de molen vol met toeschouwers. Alle acht groepen van de basisschool waren er, voor deze geschiedenisles in de praktijk, en vele Burumers hadden een dag vrij om te kijken hoe hun molen weer terug kwam.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) houdt vast aan het standpunt dat er te weinig originele bouwmaterialen over zijn gebleven na de brand om de monumentenstatus voor Windlust te behouden. “Maar een molen wordt in de loop van de jaren constant vernieuwd. Hout en riet hebben een beperkte levensduur. Niet het authentieke materiaal moet doorslaggevend zijn, zo vinden de Burumers, maar de authentieke wijze waarop deze herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd”, zegt Aren Vroegindeweij, voorzitter van de Stichting Erfgoed Kollumerland, eigenaar van Windlust. “Bovendien is het cultuurhistorisch en landschappelijk belang van de molen groot. Al meer dan 200 jaar wordt het silhouet van Burum gemarkeerd door Windlust. Op weg van Leeuwarden naar Groningen is de molen een baken, een herkenningspunt.”

In een soortgelijk geval, de brand van het Schultehuis in Meppel, heeft de RCE besloten dat het gebouw na herstel toch een monument blijft. Ook al moest na de brand alles tot de grond toe afgebroken worden en zelfs toen er werd besloten om alles achter de gevel volledig te moderniseren. De reden hiervoor: de grote betrokkenheid van de inwoners van Meppel.

Burum komt nu in actie. Een dorp met slechts 600 inwoners. Maar waar vier vrijwillig molenaars zijn, en zes molenaars in opleiding. Een dorp wat trots is op zijn molen en wil dat Windlust een monument blijft, zodat ook in de toekomst voor onderhoud gezorgd kan worden.

Vroegindeweij: “Burum vraagt om hulp. Bij politici, bij liefhebbers van cultureel erfgoed, bij u. De monumentenstatus is van belang voor toekomstig onderhoud. Help Burum zijn molen te behouden!”