Raad van Korpschefs: meeste daders worden gepakt

De afgelopen dagen is in een aantal media een beeld geschetst dat er in Nederland geen of weinig arrestaties plaatsvinden en de Nederlandse politie nauwelijks misdrijven opheldert. De Raad van Korpschefs valt het op dat de berichtgeving zich eenzijdig richt op bepaalde delicten, terwijl een oriƫntatie op de feiten rond de aanpak van daders onderbelicht blijft. De meeste daders, met name de veelplegers van veel voorkomende delicten, worden door de politie gepakt. De Raad van Korpschefs vult daarbij aan dat:

– De politie op jaarbasis 1 miljoen aangiften opneemt van strafbare feiten.
– Het slachtofferschap van criminaliteit de afgelopen jaren is gedaald en het aantal aangifte met 25% is teruggebracht, bij een vrijwel gelijkblijvende aangiftebereidheid, door een constante inspanning op het terrein van preventie, toezicht, handhaving en opsporing.
– De politie jaarlijks ruim 300.000 verdachten verhoord. Deze inspanning leidt in ruim 230.000 gevallen tot een strafdossier dat aan het Openbaar Ministerie wordt doorgegeven.
– De politie inzet op veelplegers ertoe leidt dat het overgrote deel van deze populatie bij het Openbaar Ministerie wordt voorgebracht voor verdere vervolging.
– Aan politiezijde een kwart van de aangegeven misdrijven wordt opgehelderd
– Bij de opsporing geweldsdelicten in prioriteit boven vermogensdelicten staan.

Niet alle misdrijven die worden aangegeven kunnen daadwerkelijk worden onderzocht. In een groot aantal gevallen ontbreken relevante aanknopingspunten om verder rechercheonderzoek te kunnen doen. (opsporingsindicatie) Daarom blijft het van belang dat burgers en ondernemers zich bewust zijn van hun rol bij het voorkomen van misdrijven als diefstal en inbraak. Door bijvoorbeeld preventiemaatregelen rond de woning te treffen of waardevolle spullen uit de auto te halen.

Om de heterdaadkracht – het snel na een misdrijf kunnen aanhouding van verdachten – te vergroten doet de politie een beroep op getuigen van een misdrijf om het alarmnummer 112 hiervoor te bellen.
Ten slotte spant de politie zich in om samen met o.a. andere opsporingsinstanties, bedrijfsleven en bestuur, criminele activiteiten te verstoren en waar mogelijk het financiƫle voordeel te ontnemen.: persbericht.