Friesland meer dan 40 ongelukken werden er vrijdagmiddag en -avond geregistreerd op de A32, N31, A6 en A7 in Friesland. Rijkswaterstaat werd ,,een beetje verrast” door het weer, erkent een woordvoerder.

,,Wij volgen de berichtgeving van het KNMI, waarin stond dat het zou gaan dooien. Dat gebeurde ook, maar de temperaturen stegen minder hard dan verwacht. Met als gevolg dat de wegen dus koud bleven. We hebben de hele dag gestrooid, maar door alle ijzel werd het weer toch extremer dan we hadden voorzien.”
1,4 miljoen kilo zout
Rijkswaterstaat strooide in het noordoosten van het land 1,4 miljoen kilo zout. Een enorme hoeveelheid, zegt de woordvoerder. Ter vergelijking: als Rijkswaterstaat het hele wegennet van Nederland eenmalig zou strooien, wordt 1,2 miljoen kilo zou gebruikt.Voor de gladheidsbestrijding zette Rijkswaterstaat, naast strooimachines, speciale calamiteitenmachines in. ,,Daarmee konden we zout met een hogere druk op het wegdek spuiten, om de ijslagen die erop lagen te verwijderen.”