SC Cambuur heeft een levendig duel Sparta de duimschroeven aangedraaid. Het werd tenslotte 3-3, voor het eerst sinds vrijdag 19 oktober dat de thuisclub drie keer scoorde. Bovendien hadden de jongens van René Hake eigenlijk recht op de zege, maar een knullige goal in de eindfase voorkwam dat.
Cambuur -Sparta boeide van de eerste tot de laatste minuut. Cambuur leek aanvankelijk bij fases de onderliggende partij, maar zeker in een groot deel van de tweede helft was de thuisclub sterker dan de Rotterdammers. Juist toen zat het even niet mee. Na de 3-2 in de eindfase van de tweede helft, debutant Kevin Jansen schoot uit een half afgeslagen vrije trap van die andere Kevin (Van Kippersluis) de derde Cambuur treffer binnen, leek Cambuur de eerste drie punten van 2019 binnen te halen. Een knullig moment in de slotfase kostte de thuisclub alsnog twee punten.
Voor de wedstrijd zou je tekenen voor een gelijkspel tegen de Rotterdammers van Henk Fraser. Na afloop kun je alleen maar een tikkeltje teleurgesteld zijn. Cambuur had de grootmacht uit Rotterdam, een van de de grondleggers van het betaalde voetbal in ons land, kunnen verslaan. ‘Te gemakkelijk weggegeven’ concludeerde trainer Hake. Zijn Rotterdamse collega wilde er anders niet over kwijt dan:’ Ik heb vrede met de uitslag’ . Veelzeggend, zoveel zeggend dat Sparta eigenlijk niet mocht klagen dat het bij een gelijkspel was gebleven.
Hoe dan ook, het was een boeiende pot, die van begin tot einde aller aandacht vergde. Binnen de minuut ging er al een kopbal van Lars Veldwijk net over de veste van Xavier Mous. Vlak daarop was het wel raak. Sparta reageerde attent op een fout op het middenveld en Rayhi tekende voor de 0-1. Cambuur rechtte de rug, kwam terug en hoe: een rake kopbal van Matthew Steenvoorden betekende de gelijkmaker. Daar bleef het niet bij voor de rust. Cambuur kwam beter in de wedstrijd en Nigel Robertha beloonde dat lichte overwicht met een puike treffer. Jammer alleen dat die 2-1 niet over de rust werd getild, want in de laatste minuut voor de onderbreking ging het mis achterin bij Cambuur. Lars Veldwijk tekende na een ‘poortje’ voor de gelijkmaker.
In de tweede helft bouwde Cambuur aan een klein overwicht. De beloning was er in de 78-ste minuut. Debutant Kevin Jansen gaf die fase echt kleur door voor de 3-2 te zorgen. Een vrije trap van Kevin van Kippersluis leek in de schoonheid te sterven toen Jansen de bal alsnog op zijn schoen kreeg en Cambuur weer op voorsprong zette. Keeper Roy Kortsmit van Sparta moest een paar keer attent ingrijpen om de achterstand van zijn club niet groter te maken. Cambuur claimde nog een penalty, maar kreeg die niet van de goed leidende Higler. Aan de andere kant mocht Sparta wel aanleggen, randje zestiende. Het daverende schoot spatte uiteen op de lat boven Xavier Mous. Het was uitstel van executie, want twee minuten voor het verstrijken van officiële speeltijd werd het alsnog gelijk door geklungel van Cambuur achterin.
Enfin, een gelijkspel tegen een grootmacht als Sparta na de hopeloze nederlaag in Rotterdam, is iets waar je vantevoren voor had getekend, om achteraf te concluderen dat er net wat meer in had gezeten.
SC Cambuur: Mous,Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder, Sambissa; Maulun (30. Van Kippersluis), Jansen (80. Boerlage), Van den Beemt (68. Caganiks); Kallon, Robertha, Conraad
Sparta Rotterdam: Kortsmit, Dabo (68.Dervisoglu) , Wuytens, Vriends, Auassar (82. Alhaft) , Harroui, Deroy Duarte, Laros Duarte, Veldwijk, Rayi, Breinburg (75. Wijnaldum)
Scoreverloop: 11.0-1 Rayhi; 22. 1-1. Steenvoorden; 31. 2-1 Roberta; 45. 2-2 Veldwijk; 78. 3-2 Jansen; 88. 3-3. Deroy Duarte
Scheidsrechter: Dennis Higler
Kaarten: geel Breinburg (Sparta)