De fatale brand in Drachten is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door een storing in apparatuur. Een 45-jarige vrouw en haar 13-jarige zoon, bewoners van het huis aan de Handwerkerszijde, kwamen om in de vlammen.

Dat meldt de politie donderdagmiddag. Na onderzoek in de woning is vastgesteld dat er geen sprake is van brandstichting en de brand, die rond half drie ’s nachts uitbrak, vermoedelijk is ontstaan in keukenapparatuur. Het rijtjeshuis brandde volledig uit.
Zeven mensen naar het ziekenhuis
Zeven mensen die ook in de woning waren, werden uit voorzorg door de ambulance naar het ziekenuis gebracht omdat ze rook in hadden geademd. Dat waren een man van 60, zijn drie dochters en een zoon. Twee personen waren op bezoek. Op het adres stonden zeven mensen ingeschreven.
Vier mensen zijn afgelopen nacht naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht en zijn daar in de loop van de middag ontslagen. De drie overige slachtoffers verblijven nog in het UMCG in Groningen. De verwachting is dat ook zij snel het ziekenhuis kunnen verlaten.
Andere woning
Voor het gezin wordt tijdelijk een andere woning gezocht. Vermoedelijk zal dit in dezelfde wijk, de Swetten, kunnen zijn. Bij de brand liepen ook twee andere woningen schade op. Bewoners van het ene huis konden vanmiddag reeds terugkeren. De andere woning moet nader worden geinspecteerd.
Burgemeester Tom van Mourik, die vanwege het drama zijn vakantie heeft afgebroken en vanmorgen direct terug naar Drachten is teruggekeerd, is geschokt. Hij is opgelucht dat er er geen sprake is van brandstichting.
De gemeente Smallingerland organiseert op korte termijn een bijeenkomst. De verslagenheid is groot in de buurt. Voor de betrokkenen is Bureau Slachtofferzorg ingeschakeld.

 

bron l.c